10 Essentials Van Een Eigen Fotostudio

Sinds vorige week heb ik samen met enkele fotografen, een eigen fotostudio! Op 4 juli postte ik enkele oproepen op Facebook in mijn zoektocht naar een eigen fotostudio: Op mijn eigen Facebook, maar ook in FB groepen zoals Gezocht/Aangeboden Creatief Utrecht. Al snel kreeg ik heel veel tips binnen. Ook kon ik al op korte termijn bij twee locaties gaan kijken. De Stadstuin 500, en een pand van Sophies Kunstprojecten.

Een Eigen Fotostudio

De Stadstuin 500 was een voormalig kantoorpand op de Europalaan 500, goed te bereiken met OV en auto, en ook nog een heel leuk cafeetje. Enige nadeel van alle verhuurbare ruimtes was het relatief lage (systeem)plafond, en om flexibel je lamp(en) te kunnen plaatsen heb je ook in de hoogte ruimte nodig. Helaas viel hierdoor deze ruimte eigenlijk al snel af. Ik kon gelijk door naar de tweede locatie, een voormalig badhuis midden in een Utrechtse woonwijk.Ā Ook dit is een verzamelplek voor verschillende freelancers.

Bij binnenkomst in de ruimte werd ik aangenaam verrast door het hoge plafond van zo’n 3,5 meter, ideaal voor een eigen fotostudio dus! Ook de oppervlakte van 36 m2 bleek groter dan ik had verwacht. Ik wist dus vrijwel direct dat ik deze ruimte wilde huren, en liet dat ook weten aan beheerder Mike. Nu kwam de volgende stap: medehuurders vinden om de kosten te delen. Ook hiervoor deed ik weer enkele oproepen op Facebook, en binnen een paar dagen had ik enkele collega fotografen gevonden.

Maar met alleen een lege ruimte kom je er niet šŸ˜‰ Je hebt nog wat spullen nodig.Ā Hierbij heb ik vooral gefocust op dingen die je echt, maar dan ook Ć©cht nodig hebt. Dus hier mijnĀ lijst met de 10 essentials van een eigen fotostudio.

1. LAMPEN

Een Eigen Fotostudio - Falcon Eyes Studio Flitsset
Het maakt niet uit of je nou studioflitsers gebruikt of continue licht, je hebt in ieder geval verlichting nodig. Flitsers zijn krachtiger en variabel instelbaar, dus je hebt daar meer mogelijkheden. Vergeet ook je flitstrigger niet!

2. LIGHTSHAPERS / LICHTVORMERS

Een Eigen Fotostudio - Elinchrom Lightshapers

Met deze opzetstukken voor flitsers, kun je bepaalde effecten creƫeren. En de mogelijkheden zijn eindeloos: Honingraten, octaboxen, paraplus, grids, striplights, je kunt het zo gek niet bedenken of het bestaat. Let op de vorm van de lightshaper, vooral bij close up portretten kan die zichtbaar zijn als catchlight in de ogen van je model.

3. REFLECTIESCHERMEN

Een Eigen Fotostudio - ReflectieschermIn plaats hiervan kun je ook goedkope stukken piepschuim gebruiken, zoals deze bij de Gamma. Let ook hier op de vorm ervan!

4. ACHTERGRONDSYSTEEM

Een Eigen Fotostudio - Falcon Eyes Achtergrond Systeem

Bovenstaand systeem is mobiel, en kan je dus makkelijk meenemen en opbouwen op locatie. Heb je een eigen fotostudio, dan kun je overwegen om onderstaand systeem aan de muur of plafond vast te maken. Er bestaan ook systemen voor 1, 2 of 4 papierrollen (zie volgende essential ;)) overigens.

Een Eigen Fotostudio Falcon-Eyes B-3W

5. ACHTERGRONDROLLEN

Een Eigen Fotostudio - Achtergrondrol
Je hebt een achtergrondrol nodig als je een mooie rustige achtergrond wilt, vooral als je iemand helemaal, van top tot teen, op de foto wilt hebben. Zou je dit in de woonkamer doen bij een witte muur, dan zie je al snel de plint in beeld. Twee maten zijn gangbaar, die van 1,38 en die van 2,75 meter breed. De uitrolbare lengte is 11 meter. Uiteraard bestaan ze in heel veel verschillende kleuren:

Een Eigen Fotostudio - Achtergrondrol Colorama Brochure
6. STATIEVEN

Een Eigen Fotostudio - Lampstatief
Ook heb je voor verschillende items, statieven nodig: voor je lamp / flitser, om reflectieschermen te kunnen vastmaken. Ook hier zijn weer heel veel accessoires voor beschikbaar, zoals klemmen, verlengarmen, enzovoorts.

7. GAFFERTAPE

Een Eigen Fotostudio - Gaffertape
Gaffertape wordt vaak gebruikt in de muziekindustrie, theater en film, en ook fotografie. Niet te verwarren met duct tape, laat gaffertape weinig tot geen lijmresten achter. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om de papieren achtergrondrol aan de grond vast te plakken.

8. SPIEGEL

Een Eigen Fotostudio - Spiegel
Mirror, mirror on the wall…Dit spreekt natuurlijk voor zich. Voor je model om even te kijken hoe hij of zij eruit ziet. Of om jezelf even uit te checken šŸ˜›

9. MATTEER POEDER

Een Eigen Fotostudio - Matteerpoeder

Door het felle flitslicht zie je vaak reflecties als de huid van je model glimt. Vooral op het voorhoofd, jukbeenderen en puntje van de neus is dit zichtbaar. Ik gebruik zelf twee kleurtinten, voor de blanke en donkere huid. Dit maakt echt een wereld van verschil, en is snel en eenvoudig aan te brengen met een kwast.

10. TRAP

Een Eigen Fotostudio - Trap

Een trap heb je niet vaak nodig, maar kan wel erg handig zijn. Als de papierrollen eenmaal hangen is er niks aan de hand. Maar moet je een papierrol vervangen of iets aan de hoge lamp aanpassen, dan heb je er gewoon eentje nodig.

Dit waren 10 essentiƫle voorwerpen en apparatuur voor het gebruik in een eigen fotostudio. Natuurlijk zijn er nog heel veel producten die ook erg handig zijn en het aangenamer maken, zoals een krukje voor je model, muziek, een prullenbak, stoffer en blik, bezem, een zithoekje.

Tot slot, afhankelijk van het soort fotografie dat je doet, is het ideaal als je de witte muren van de fotostudio, zwart kunt maken. Dit gaan we doen met zwarte gordijnen. Een witte muur reflecteert namelijk het licht van de studiolamp, en een zwarte muur absorbeert dat juist.

Heb je zelf handige items of apparatuur die je echt onmisbaar vindt in een fotostudio? Let me know in een comment hieronder!

ZIE OOK:
Een Absolute Must Have Voor Portretfotografie
Essentiƫle Make-Up voor Portretfotografie

Ā