7 Tips voor Evenementfotografie

Onlangs ben ik weer ingehuurd om enkele zakelijke evenementen vast te leggen, en dit inspireerde me om een video op te nemen met 7 tips voor evenementfotografie. Het fotograferen van evenementen is een vak apart, en waar het vooral op neerkomt is het pakken van momenten.

Als fotograaf moet je reageren op het moment. Een hele andere werkwijze dan portretfotografie, waar je het moment meer regisseert.  Overigens is portretfotografie wat me beter ligt, ik heb graag de controle 😉 Zie mijn portfolio op www.kevinkwee.com 

Tip #1 Bereid je voor
Een goede voorbereiding is het halve werk zeggen ze. En dat klopt zeker voor evenementfotografie. Lees de flyer, bezoek de website, zodat je in ieder geval weet waar bijvoorbeeld het congres, seminar of lezing over gaat.

Tip #2 Kies je kleding
Je kunt beter ‘overdressed’ zijn, dan underdressed. Een jasje met overhemd (voor mannen) misstaat nooit, en het zorgt ervoor dat je professioneel overkomt.

7 Tips voor Evenementfotografie 8129

Tip #3 Stel je voor aan mensen
Dit probeer ik steeds vaker te doen. Stel jezelf voor aan de mensen die het evenement organiseren, het personeel van de evenementlocatie en mensen van het bedrijf. Dit maakt het makkelijker om te fotograferen, en natuurlijk ook leuker voor jezelf!

Tip #4 Wees een ninja…en een samurai krijger
Probeer zo onopvallend mogelijk je werk te doen. Maar wees tegelijkertijd daadkrachtig als er een foto gemaakt moet worden, bijvoorbeeld bij een prijsuitreiking.

7 Tips voor Evenementfotografie 8061

Tip #5 Voorkom teveel foto’s
Vooral omdat je bij de nabewerking anders heul veul foto’s moet gaan bekijken.

Tip #6 Observeer
Beter fotograferen begint met beter kijken. Schiet niet in het wilde weg, maar probeer als een jager op beelden te jagen. Wacht bijvoorbeeld op het juiste moment. Het tegenovergestelde is ook zo: als je het moment niet ‘voelt’, schiet dan gewoon niet.

7 Tips voor Evenementfotografie 8142

Tip #7 Varieer je beelden
Maak close ups, maar maak ook overzichtsfoto’s. Mijn favoriet lens is en blijft een 24-70 mm F2.8, erg veelzijdig en een mooi groot diafragma om mooie foto’s met ‘een wazige achtergrond’ te krijgen 😉

Tot zover mijn 7 tips voor evenementfotografie, waarbij ik vooral heb gefocused op de ‘soft skills’ van het werk. In een volgende video / blog zal ik wat praktische en technische tips geven.

Zie ook:
Flitsen met een reportageflitser is makkelijker dan je denkt!