Dansfotografie – Eindshow 2016 Dansstudio Maaike

Op zondag 26 juni heb ik voor het eerst een dansvoorstelling gefotografeerd. Dit was een eindvoorstelling van de dansschool Dansstudio Maaike, uit Assendelft. Honderdvijftig kinderen en jongeren deden mee aan deze dansvoorstelling in het Zaantheater in Zaandam, en het was een leuke en vrolijke mix van optredens. Ik heb verder geen verstand van dans, dus daar zal ik dan ook verder niks over zeggen šŸ˜›

Gelukkig had ik enige ervaring opgedaan als stagiair bij Toneelgroep Amsterdam met toneel -en theaterfotografie, waar ik bij de jeugdvoorstelling Kings of War Jr heb gefotografeerd. De grootste uitdaging bij theaterfotografie is omgaan met de hoge contrasten: spotlights in een donkere omgeving. Dansfotografie is dan nog een stuk moeilijker, want daar komt nog een extra element bij: beweging.Ā Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat het bijna sportfotografie in het donker is. Oh, dans is eigenlijk ook een sport he…


Voor de duidelijkheid, met dansfotografie, bedoel ik dus foto’s van een dans(voorstelling), en niet portretachtige foto’s van dansers, want dat valt meer onder portretfotografie of illustratieve fotografie. Kijk bijvoorbeeld naar de foto’s van Ā http://www.ferryknijn.com/.

Omdat er publiek in de zaal zit, kun je niet overal staan om een foto te maken, want anders sta je letterlijk en figuurlijk in de weg. Ik kon in het Zaantheater op een verhoging links en rechts van het podium staan, waar ik vanuit een hoek foto’s kon maken. De show duurde ongeveer 2 uur, en na 1 uur ben ik van de rechterkant naar de linkerkant verhuisd, zodat ik in ieder geval wat betreft standpunt enige variatie had.

Daarnaast zat ik relatief ver van het podium, maar gelukkig kon ik gebruik maken van een 70-200 mm, F2.8 lens, gecombineerd met mijn cropsensor camera, had ik een bereik van 105-300 mm! Met deze lens heb ik het meest gefotografeerd, en af en toe gebruikte ik mijn back-up camera voor een wideshot, met een 24-70 F2.8 lens.

Verder had ik mijn camera, een Nikon D300S op de stand “CH“, afgekort voor Continuous High. Als je camera in deze stand staat, kan je dus meerdere foto’s achter elkaar maken, door simpelweg de sluiterknop ingedrukt te houden. Dit om de kans te vergroten dat je ‘raak schiet’ bij de snelle bewegingen van de dansers. Fotografie is vooral veel mislukte foto’s maken, helemaal bij dit onderwerp en deze vorm van fotografie. Het is vrijwel onmogelijk om op precies het juiste moment je foto te maken. Dankzij de camera’s van nu, kun je een salvo van foto’s maken rond het juiste moment, en kun je achteraf de beste uitkiezen.

Dit is overigens een aanpak die ik niet voor elke vorm van fotografie aanraad, integendeel zelfs. Veel andere vormen van fotografie bestaan juist uit vooral veel en goed kijken, observeren en het aanvoelen van het moment. Mocht je zelf graag dansfotografie willen uitproberen of ermee beginnen, kan je misschien bij dansscholen vragen of je bij hun shows of eindvoorstellingen (kosteloos) mag fotograferen en oefenen.


Verder is het ook bij dansfotografie belangrijk om in RAW te fotograferen. Je neemt dan veel meer informatie op en je kunt achteraf bij de nabewerking in bijvoorbeeld Lightroom nog ‘dingen terughalen’, zoals iets meer doortekening in donkere tinten. Verder kun je met Lightroom net even die extra finishing touch geven, zoals meer contrast, meer of minder kleurverzadiging en vignettering. Ook kun je kijken of een foto misschien beter geschikt is voor een zwart / wit versie. Soms kun je daarmee net iets beter tot ‘de essentie’ van een beeld komen.