De Voordelen Van Een Fotografie Checklist: Check, Double-Check

Wat superhandig is, en wat ik regelmatig gebruik, is een fotografie checklist. Ik heb bijvoorbeeld ook een standaard checklist voor als ik op reis ga. Deze lijst bevat onder andere dingen zoals een Lonely Planet phrasebook – waar inmiddels ook al een mobiele app voor bestaat, kleding en toiletspullen. Aanvullend ook nog wat entertainment zoals een iPod en boeken die ik wil lezen. Meestal sla ik zo’n checklist op in Google Drive. En als ik dan bijna op vakantie ga, print ik zo’n lijst uit en kan ik een voor een de items afvinken die ik al heb ingepakt.

Precies hetzelfde kan je gebruiken voor fotografie. Voor kleinere opdrachten kan je dat gewoon uit je hoofd doen, pak dan gewoon wat je nodig hebt. Maar voor een bruiloft of een andere grote opdracht is een fotografie checklist onmisbaar. Dit is echt essentieel, als een bruiloftsfotograaf (wedding photographer klinkt toch wat mooier eigenlijk, haha!) betekent dat je verantwoordelijkheid moet nemen en voorbereid moet zijn.

(Professionele) foto’s zijn vaak de enige tastbare herinnering die het bruidspaar heeft! Soms ook nog wel een video, wat volgens mij ook steeds populairder wordt. Dus als je wordt gevraagd om een huwelijk te fotograferen, neem het dan serieus en bereid je voor. Een checklist is the way to go! Zie hier twee voorbeelden van een checklist: een visuele en een tekstversie.

Visuele Fotografie Checklist

Checklist Trouwfotografie
 • Nikon D80 (primary) + handleiding
 • Nikon D70 (secondary) + handleiding
 • Nikon Speedlight SB-600 flitser
 • 50 mm F1.8 lens
 • 85 mm F1.8 lens
 • 18-70 mm F3.5-F5.6 lens
 • 8 x AA batterijen
 • 3 x EN-EL3 batterijen
 • 3 x EN-EL3e batterijen
 • Nikon batterij lader
 • Fenix zaklamp
 • Leatherman multi-purpose tool (je weet maar nooit!)
 • BlackRapid draagriem (Ik draag de primary in m’n hand, en de secondary zit aan deze riem)
 • Route beschrijving (meestal leer ik deze uit m’n hoofd)
 • Contact gegevens (van de weddingplanner of de ceremoniemeester)
 • Voeg je eigen gear toe!