Dwars door China Expositie van Ruben Terlou

De Dwars Door China Expositie van Ruben Terlou loopt nog tot 17 juni 2018, in Museum Hilversum. Als je nog wilt kijken, wees er dus snel bij! Een mooie toegift – want het woord ‘aanvulling’ doet de beelden tekort – van zijn prachtige documentaireserie “Door het hart van China”, de opvolger van “Langs de oevers van de Yangtze”. Twee enorm populaire tv series, die een ongekende en bijzondere blik gaven in het mysterieuze China.

Dwars door China expositie
Ruben Terlou, die op Koningsavond te gast was bij ‘live fotografie magazine’ De Donkere Kamer editie 35, sprak hierover met Sterre Sprengers, een van de presentatoren van de avond. Overigens kun je deze aflevering terugkijken via de website van Pakhuis de Zwijger. In dit interview spreekt Ruben uiteraard over zijn expositie, over China en over een mogelijk vervolg.

Dwars door China expositie
Het is erg gaaf om de onderwerpen die in de serie te zien zijn, nu groot(s) geprint aan de muur te zien. De kung fu kids, de drag queen, en de ernstig zieke vrouw…Ruben vertelde tijdens DDK#35 dat hij dankzij het gebruik van een Phase One middenformaat camera de foto’s zo groot kon printen, met haarscherpe details.

Dwars door China expositie
Behalve levensechte en prachtige prints, waren er ook grote flatscreens tv’s in de verschillende ruimten, waar beelden van Ruben’s televisieserie werden getoond. Ik moet eerlijk zeggen dat dit mij een tikkeltje afleidde, om echt te kunnen ‘concentreren’ op de foto’s aan de muur. Maar het bood natuurlijk ook context – vooral handig voor mensen die de serie niet kennen. Hoewel ik daar aan twijfel, want net als Langs de Oevers van de Yangtze, is Door het Hart van China een enorm populaire serie, met wel een miljoen kijkers per aflevering.

Dwars door China expositie
Hoe dan ook, als je een fan bent van zijn twee documentaire series, dan is deze Dwars door China expositie een echte aanrader. Nog tot 17 juni 2018 te zien in Museum Hilversum!

Trailer “Door het hart van China”
https://www.youtube.com/watch?v=BzrLjAyCA8A

Zie ook:
Mijn project over Peranakan Chinezen in Nederland.