Een Absolute Must Have Voor Portretfotografie Voor Slechts € 3,99

Pasgeleden maakte ik dit portret van Suus, die de rol van Laura speelt in het toneelstuk Gewoon Gelukkig van David Roos. David ken ik nog toen ik een fotografie stage deed bij Toneelgroep Amsterdam, voor het stuk Kings of War Junior – waar hij een van de drie koningen speelde.

Deze portretfoto zou gebruikt worden voor de poster van het stuk. En hij zou bij mij thuis gemaakt worden, in de avond. Omdat het inmiddels al wat vroeger donker werd half september, wist ik dat ik waarschijnlijk mijn studioverlichting zou moeten gebruiken.

Een Must Have Voor Portretfotografie

Heel veel van mijn portretten schiet ik in een van de studios op school, de Fotoacademie in Amsterdam. Daar is het plafond heel hoog, ik gok zo’n 4 meter, dus dat betekent dat je de studiolamp ten opzichte van je model behoorlijk hoog kan plaatsen. Maar bij mij thuis is het denk ik zo’n 2,5 meter hoog, dus als mijn model zou staan, dan zou het plafond een beperkende factor worden.

Een supersimpele, eenvoudige en vooral goedkope oplossing is om niet je lamp te verhogen, maar je model juist te verlagen! Met andere woorden: Laat je model zitten. Op een kruk. Van de Ikea. Voor € 3,99. 😛 Op deze manier is de positionering van je model en lamp ten opzichte van elkaar nog steeds hetzelfde. Dit is echt een must have voor portretfotografie.

Een ander bijkomend voordeel, is dat het bij portretfotografie belangrijk is dat je model zich op zijn gemak voelt (althans dat vind ik, er zijn natuurlijk projecten waarbij je juist het tegenovergestelde zou willen). Zitten is sowieso relaxter dan staan, dus dat kan een positief effect hebben op je model.