Een Geschikte Cameratas Kiezen, Hoe Doe Je Dat?

Je (her)kent het vast wel, je hebt net een nieuwe camera gekocht en nu heb je nog een geschikte cameratas nodig. Eigenlijk wil je dat de tas zo klein mogelijk is, en tegelijkertijd wil je ook nog wat andere spullen erin kwijt. Als je een compactcamera hebt, is het vrij simpel, je kunt dan een klein tasje kopen. Dit kun je dan weer in een normale rugzak of tas stoppen en meenemen.

Een Geschikte Cameratas Kiezen -5822

Maar als je een spiegelreflex of een systeemcamera hebt dan wordt het een ander verhaal, omdat je daar meerdere (en ook grotere) accessoires voor kan hebben, zoals een extra lens of een reportageflitser. De keuze voor een geschikte cameratas hangt natuurlijk helemaal af van wat je precies wil. Heb je daarnaast ook nog fotografieklussen als freelancer? Dan kan het zo zijn dat je voor verschillende doeleinden, ook verschillende geschikte cameratassen nodig hebt. In deze blog en bijbehorende video zal ik verschillende tassen laten zien voor een spiegelreflexcamera of systeemcamera, van klein naar groot.

In de video hieronder laat ik vier verschillende type cameratassen zien (stiekem eigenlijk ook een draagriem), om de verschillen duidelijk te maken:

1. Draagriem
Handig voor een dagje dierentuin, of een dagje stad waar je direct wil kunnen fotograferen. Ik heb zelf meerdere Blackrapid draagriemen, waarbij ik de Blackrapid Sport het meest gebruik. Een nadeel kan zijn dat je camera geen bescherming heeft mocht dat nodig zijn. Mijn draagriem neem ik altijd mee trouwens, in plaats van de standaard draagriem die je bij je camera krijgt.

Een Geschikte Cameratas Kiezen - Blackrapid

2. Toploader
Handig voor een camerabody met 1 lens erop, met wat ruimte en vakjes voor extra accu’s en geheugenkaartjes. Bestaan in verschillende formaten, voor kleine en grotere zoomlenzen. Zie de Lowepro Toploading cameratassen.

Een Geschikte Cameratas Kiezen - Lowepro Toploader Pro

3. Slingbag
Als je iets meer nodig hebt dan alleen je camera met lens, bijvoorbeeld een reportageflitser of een tweede lens. Bijvoorbeeld voor een weekendje weg! Uniek ontwerp met 1 schouderband die schuin over je lichaam gedragen wordt. Hierdoor kun je makkelijk de cameratas voor je lichaam draaien, waardoor je camera makkelijk bereikbaar is.

Een Geschikte Cameratas Kiezen - Lowepro Slingshot

4. Rugzak
Geschikt voor freelance klussen, als je meerdere lenzen en andere accessoires (zoals een lichtmeter) nodig hebt, en ook een back-up camera bij je wil hebben. Heeft twee schouderbanden, om het gewicht van je cameragear en accessoires te kunnen dragen.

Een Geschikte Cameratas Kiezen - Lowepro Pro Trekker

Het allerbelangrijkste voordat je je tas kiest of koopt, is bedenken waar je het voor nodig hebt, en wat je allemaal wilt meenemen. En ja, voor verschillende situaties is het handig om ook verschillende cameratassen te hebben 😉 Hieronder wat links naar merken die draagriemen en tassen maken!

Draagriem-merken
Blackrapid
Peak Design
Sun Sniper

Tassenmerken:
Case Logic
Crumpler
F-Stop
Lowepro
Manfrotto
Peak Design
Tenba
Think Tank