Een Nieuw Avontuur: Analoge Fotografie

Net als veel medestudenten van de Fotoacademie, ben ik aan een nieuw avontuur begonnen: analoge fotografie! Bedankt Patrick voor je tips en adviezen!

Op Marktplaats zijn nog heel veel mooie analoge cameras te vinden. Google eerst even wat om de merken en types van goede toestellen te ontdekken, zodat je daarna gerichter kan zoeken. Uiteraard kan je ook in fotospeciaalzaken occassions kopen en goed advies vragen, zoals bij Foto Patent in Utrecht.


Aangezien ik Nikon fan ben, wilde ik graag een analoge Nikon vinden. Die heb ik gevonden, namelijk 3 (!) Nikkormat toestellen, met 3 (!) lenzen voor maar € 130! Aan verkoper Hans uit Den Haag vroeg ik of hij naar Madurodam wilde komen omdat ik daar een bedrijfsuitje had, en dat vond hij ok. Collega Herman bedankt voor je hulp, en voor het controleren van de cameras!

Op de foto’s zie je de Nikkormat FT2 spiegelreflex, geproduceerd tussen 1975-1977. Op de bovenste foto zie je nog de aansluiting voor een Blackrapid sling, die past namelijk gewoon in de statiefopening! En een rolletje Tri-X zwart-wit film van Kodak. De naam Nikkormat werd later – in 1988 – veranderd in Nikon. Zie meer informatie op de Wikipedia pagina over Nikkormat.

Het grootste voordeel van leren fotograferen met een analoge camera is dat je bewust leert kijken. Je hebt immers maar een beperkt aantal foto’s op je rolletje en je kan niet meteen het resultaat zien, zoals bij digitale fotografie. Omdat je ‘zuiniger’ om zal gaan met je rolletje, zal je eerder wachten op een goed moment, in plaats van in het wilde weg foto’s te maken.

Al met al erg leuk om wat geld en tijd te investeren in analoge fotografie, want ik weet nu al dat de kennis en ervaring die je opdoet zich dubbel en dwars terug gaan betalen.

Mijn eerste rolletjes zijn nog niet vol, maar ik zal jullie op de hoogte houden van de eerste resultaten!