Een Verborgen Schat

Dit is een gastblog van fotografieliefhebber Bram Bijlhout. Ik zag zijn post op Facebook over een oude Kodak camera, en de geheime schat die daarin verborgen lag…Hier volgt zijn verhaal.

—————–

Laatst bezocht ik de halfjaarlijkse Fotografica beurs in Nieuwegein. Mijn doel voor die dag was simpel, namelijk gewoon kijken wat er op mijn pad terecht kwam. In mijn achterhoofd had ik de hoop om wat leuke verlopen analoge film te scoren en als ik een mooie Yashica 635 voor een mooi prijsje zou zien….

Na een tijdje struinen viel mijn oog op een oude Kodak Duaflex camera. Dit is een camera die je zeer regelmatig voorbij ziet komen voor een leuke prijs aangezien het een 620 camera is en de film hiervoor inmiddels schaars is geworden. Deze was echter in goede staat, weinig beschadigingen en een heldere lens en zoeker.

Ik besloot de camera te kopen voor 10 euro in de wetenschap dat ik goed verkrijgbare 120 mm film wel kan overspoelen op een 620 spoeltje, en zo toch nog uit de voeten zou kunnen met deze camera.

Als ik nu terug denk ben ik niet heel slim geweest want ik had de camera niet eens opengemaakt hoe het binnenwerk eruit zag en ook was ik vergeten te testen of de sluiter wel goed werkte.

Maar goed, ik wandelde verder op de beurs en besloot toen pas om de camera even open te makenEn wat bleek…… In de camera zat dus nog een volgeschoten film!

Nieuwsgierig als ik ben, heb ik deze film laten ontwikkelen om te kijken wat er op stond. Deze oude foto’s kun je op deze pagina bekijken. Via connecties op Facebook ben ik er inmiddels achter gekomen dat de foto’s in Belgie gemaakt moeten zijn aangezien de Citadel van Dinant te herkennen is op de foto’s evenals het kantklossen in Brugge.

Volgens een autoliefhebber in mijn vriendenkring zou het hier (afgaande op de voertuigen op de foto’s) om begin jaren 50 kunnen gaan, maar dit durf ik niet met zekerheid te zeggen. De vraag is natuurlijk of ik al deze informatie eigenlijk wel zou willen weten. De verhalen die je zelf kan verzinnen bij dergelijke “forgotten pictures” zijn misschien nog wel leuker dan de realiteit.

In ieder geval zal ik in de toekomst niet nalaten om camera’s op beurzen, in kringloopwinkels of op rommelmarkten te controleren op inhoud. De vondst van deze film was in ieder geval voor mij persoonlijk de aanschaf van de Kodak Duaflex al waard.


Nu moet binnenkort nog blijken of de camera zelf nu nog in goede staat is om foto’s mee te maken. De eerste verse film zit er inmiddels al in!

Overigens vond ik op de beurs ook nog 2 losse films die al belicht waren. Ik kreeg deze gratis van de vriendelijke verkoper mee na aanschaf van een onbelichte verlopen film. Deze 2 films kwamen helaas geheel zwart terug na ontwikkeling en leverden dus geen beelden op.

—————–

Al met al een bijzonder verhaal! Bedankt Bram dat je deze unieke ervaring wilde delen!