Flitsen Met Een Reportageflitser Is Makkelijker Dan Je Denkt!

Lange tijd moest ik van mezelf persé mijn reportageflitser (een Nikon SB-600) op de Manual stand zetten, omdat ik dan voor m’n gevoel de controle had over het flitslicht – waarbij ik de kracht van de flitser kon instellen op 1, 1/2, 1/4, 1/8, 1/16, 1/32 of 1/64. Maar het tegenovergestelde bleek het geval, vaak zat ik er naast met de verlichting – de foto was of te donker, of te licht. En moest ik de flitskracht aanpassen om tot het juiste resultaat te komen. Dit was in het moment helemaal niet handig, als ik snel een moment moest zien te vangen.

Flitsen met een reportageflitser - Job Cohen

Eigenlijk ‘durf’ ik pas sinds kort de flitser op TTL te zetten – zeg maar de automatische stand. TTL staat voor Through The Lens, waarbij de lichtmeting door de lens gebeurt. De flitser weet dan als het ware hoeveel flitslicht hij moet afvuren. De TTL stand is vooral handig als je geen tijd hebt om testshots te maken, zoals bij een bruiloft of bij een (bedrijfs)evenement.

Flitsen met een reportageflitser - meisje

Het “geheim” van flitsen met een reportageflitser is het combineren van flitslicht en duurlicht (continu licht). Op deze manier krijg je je mensen goed en duidelijk verlicht door het flitslicht, maar de omgeving en sfeer vang je door een relatief lange sluitertijd, zoals 1/20 seconden. Dit is wel een beetje uitproberen uiteraard! In de video zie je enkele voorbeelden hiervan, van de bruiloft van Marinka en Thijs.

Flitsen met een reportageflitser - Het planetarium

De voorbeelden die je op deze pagina ziet, zijn gemaakt tijdens een bijeenkomst van het 4 en 5 mei comité Amsterdam. Dit was in twee ruimtes, het planetarium van Artis waar het best donker was. Hier heb ik de flitser gecombineerd met een lange sluitertijd. In de ontvangstruimte, waar de borrel was, was er genoeg licht van de zaalverlichting was om scherp te stellen. Daarnaast was het daar dus ook niet noodzakelijk om sfeerverlichting te vangen met een langere sluitertijd. Maar flitsen was wel nodig!