Foto Met Een Wazige Achtergrond – Hoe Maak Je Die? ;-)

Op mijn werk bij Kamera Express Utrecht komen vaak mensen de winkel in die mooiere foto’s willen maken. Als ik dan doorvraag over wat ze precies bedoelen, dan antwoorden ze meestal iets van: “je weet wel, zo’n foto met een wazige achtergrond”.

Die wazige achtergrond wordt ook wel bokeh genoemd, de Japanse naam voor ‘onscherpte‘. Je kent vast wel de term Bokehlicious van Kai Man Wong, een van de voormalige vloggers van DigitalRev. Hij heeft nu z’n eigen Youtube kanaal: Kai Man Wong.

Maar de vraag is natuurlijk, hoe doe je dat, of hoe maak je zo’n foto? Er zijn twee dingen belangrijk voor het maken van zo’n foto:

1. Gebruik een prime lens of een lichtsterke zoomlens met een groot diafragma
2. Zorg voor voldoende afstand tussen het onderwerp en de achtergrond (of voorgrond)

Foto met een wazige achtergrond - Charlotte

Bij deze foto van Charlotte, zie je dat de achtergrond neutraal van kleur is, daar zie je dus niet echt het effect van de onscherpte. Het effect zie je echter wel duidelijk bij haar haar, links in de foto.

Als je een spiegelreflex hebt met een APS-C sensor (de helft van een full-frame sensor) dan zijn primelenzen niet heel goedkoop, maar toch betaalbaar. Kijk bijvoorbeeld naar de Nikon 35 mm F/1.8 of de Canon 50 mm F/1.8 Let hierbij wel op de cropfactor van 1.5, waardoor de genoemde lenzen als respectievelijk 52.5 mm en 75 mm ‘werken’. Nog veel betaalbaarder zijn de lenzen van Yongnuo.

Een kenmerk van een prime lens, is dat deze vaak een groot diafragma heeft, bijvoorbeeld F/1.8, F/1.4 of zelfs F/1.2. Met lenzen met een groot diafragma kun je een kleine scherptediepte creeeren, essentieel voor een wazige achtergrond / bokeh. Deze wazige achtergrond / bokeh is het sterker, wanneer A < B, met A = afstand onderwerp – camera, B = afstand onderwerp – achtergrond.

Daarnaast heb ik een statief gebruikt, om m’n eigen beweging uit te sluiten. Vooral wanneer je een kleine scherptediepte gebruikt, kan je scherptevlak veranderen door jouw beweging en / of beweging van je model. Verder heb ik de autofocus via live view gebruikt, omdat ik dan veel nauwkeuriger kan scherpstellen. Het hele beeldvlak is dan beschikbaar voor het scherpstelvierkantje. Terwijl als ik door de zoeker scherpstel, er slechts een aantal AF punten beschikbaar is.

Foto met een wazige achtergrond - JustineBij de foto van Justine zie je duidelijk dat de achtergrond mooi onscherp is. Dat komt omdat de afstand tussen haar en de muur relatief groot is én omdat er iets ‘gebeurt’ in de achtergrond, er is wat levendigheid qua meubilair. Voor een foto met een wazige achtergrond, heb je dus een speciale lens nodig, een zogenaamde (lichtsterke) prime lens – met een groot diafragma. Een andere factor die een rol speelt is de grootte van je camerasensor: hoe groter de sensor, hoe sterker het effect van de onscherpte.