Fotoacademie – De Technische Camera

De eerste dag van het tweede jaar van de Fotoacademie kregen wij les van onze twee vaste docenten: ’s ochtends van Cissie, en ’s middags van Guido. Cissie vertelde vooral over de vele nieuwe opdrachten die we uitgedeeld kregen, zoals (in random order): voeten, project, zelfportret 2, straat in grote stad, available light, boekomslag, nachtleven, fine art print en natuurlijk vrij werk. Een grote stapel opdrachten, maar heel interessant!

In de middag heeft Guido alvast een begin gemaakt met de uitleg over de technische camera. Een indrukwekkend apparaat, maar tegelijkertijd in de essentie heel eenvoudig. Geen moeilijke knopjes, automatische functies of overbodige extra’s van een digitale camera – maar wel een filmcassette, een (beweegbare) balg en een objectief (lens), that’s it! Met de technische camera, afgekort als TC, kan je foto’s maken die je met een ‘normale’ digitale camera nooit kan maken.


Zo kan je bijvoorbeeld een beeld fotograferen met een correct perspectief. Als je een hoog gebouw wilt fotograferen met een normale camera, dan kan het zijn dat dit gebouw niet helemaal in je kader past, tenzij je je camera schuin omhoog houdt – waardoor je schuine lijnen krijgt. Dit kan je met de technische camera wel. Door hem op een bepaalde manier in te stellen, kan je ditzelfde gebouw wel recht in beeld brengen.

Verder kan je ook het scherptevlak schuin maken (normaal is die evenwijdig aan je lensvlak), door middel van toepassing van het zogenaamde principe van Scheimpflug. Maar voordat ik onjuiste dingen zeg, laat ik het hier bij. De Technische Camerato be continued!