Fotoacademie – Opdracht 100 Meter

Een van de eerstejaars opdrachten van de Fotoacademie heet “100 meter”. Hierin moet je een serie maken van 8 foto’s binnen een afstand van 100 meter. De foto’s moeten verschillend genoeg zijn, maar tegelijkertijd moet er ook een rode draad doorheen lopen die de foto’s met elkaar verbindt.

Bovendien kan het versterkend werken als er minimaal 1 foto tussenzit, dat je denkt van “HUH?!” Ook weleens “een grapje” of “de kat zonder staart” genoemd door docent Guido. Na een aantal pogingen dat tot niets leidde, leek een eerste opzet voor een andere opdracht (namelijk de opdracht Ruimte) juist een goed begin voor de opdracht 100 meter.

Het idee erachter is eigenlijk super eenvoudig, ik heb simpelweg verschillende verticale scheidingslijnen (gezien!) en gefotografeerd, in de Universiteitsbibliotheek in het centrum van Utrecht. Hierdoor krijg je abstracte en grafische beelden. Individueel zijn ze misschien niet zo boeiend, maar door ze in een serie te plaatsen vormen ze toch een samenhangend geheel. Zie hieronder een overzicht van een eerste voorselectie. Morgen ga ik met enkele afdrukken naar school om feedback en verbeterpunten te bespreken met de Fotoacademie mentoren.
De foto’s zijn overigens willekeurig gerangschikt, de juiste volgorde moet ik nog bepalen – op basis van gevoel en intuitie, maar ook door goed te kijken welke volgorde ‘werkt’ op basis van vlakverdeling, licht en donker, en de algehele harmonie en balans van die volgorde. Bovendien zijn het er ook 9, dus eentje zal afvallen.

Welke foto vinden jullie “de kat zonder staart”? De foto’s kan je nummeren van 1 – 9, van links naar rechts, van boven naar beneden. De foto helemaal linksboven is nummer 1, en rechtsonder is foto 9. Je kan hieronder in het Facebook comment veld je reactie achterlaten!

Zie ook:
Opdracht Appel
Opdracht Dagboek
Opdracht Eigen Straat