Fotoacademie – Opdracht Assepoester

De Fotoacademie opdracht Assepoester van het 2e jaar is kort en bondig: “Maak een foto/fotocollage/foto-installatie met een impressie van Assepoester. Laat gerust je fantasie de vrije loop en maak er iets fantastisch van. Bij de opdracht mag je naar keuze in kleur of zwart-wit werken”

Toen Cissie de opdracht uitlegde, vertelde ze dat er niet alleen een Disney versie van Assepoester bestaat. Maar ook de duistere, macabere versie door de gebroeders Grimm…waar er hielen en tenen worden afgehakt, en ogen door duiven uitgepikt. Yikes!

Een paar dagen later, moest ik onvermijdelijk denken aan het oude Chinese ‘gebruik’ van voetinbinding, ook wel bekend als lotusvoetjes. Een afschuwelijk en mensonterend gebruik, gericht op het voldoen aan een bepaald schoonheidsideaal, namelijk kleine voeten. Dit heeft uiteraard raakvlakken met het Assepoester verhaal.

Meteen belde ik met Sha Sha Liu, een Chinese die hier in Nederland onder andere Chinese les geeft voor de Volksuniversiteit, om te vragen of zij toevallig connecties heeft en of er Chinese vrouwen met lotusvoeten in Nederland zijn. Toevallig was ze bezig met een project, waarbij ze onder andere een oude vrouw (nog met lotusvoeten!) in China zou gaan bezoeken, in de maand mei.

Omdat het zo’n oud gebruik is, zijn er nog maar weinig vrouwen met deze misvormde voeten in leven. Een unieke kans dus om eventueel mee te gaan en deze vrouw te portretteren. Maar vanwege de onvermijdelijke kosten (zoals vliegticket naar Beijing, lokaal transport etc) twijfelde ik nog. Ik moest dus een alternatief concept bedenken. Ik was wel geintrigeerd door de lugubere Grimm versie van het verhaal, en besloot daarmee verder te gaan.

Op Facebook plaatste ik een oproep met daarin de vraag wie er een paar lichtgekleurde high heels kon missen. Ik kreeg genoeg reacties, maar uiteindelijk ben ik ingegaan op het aanbod van Talitha, die een mooi lichtroze paar high heels had (en niet gebruikte vanwege een te grote maat ;). Talitha, bedankt!

Bij feestwinkel Witbaard in Utrecht kocht ik een flesje nepbloed van het merk Grimas. Verder had ik als idee om er een crime scene van te maken, en specifieker, het wissen van sporen van een misdaad. Verder heb ik een handdoek, een schuursponsje en wat stukjes rauwe kipfilet gebruikt. Ook heb ik toch nog een Chinese twist erin gebracht, door een Chinees hakmes in beeld te gebruiken. Zie hieronder het resultaat!