Fotoacademie – Opdracht Eigen Straat

De opdracht Eigen Straat van het eerste jaar van de Fotoacademie is een interessante. Hierbij is het de bedoeling dat je een zogenaamde sociale reportage maakt van je eigen straat, inclusief medebewoners – je buren dus. Omdat ik relatief weinig contact heb met m’n buren, voelde ik me behoorlijk bezwaard om ze voor deze opdracht om hulp te vragen.

Uiteindelijk heb ik de schroom van me afgegooid (is dat normaal Nederlands eigenlijk?) en het gewoon gevraagd aan drie buren (drie huizen) met wie ik het beste contact heb. Net als bij andere vormen van kunst kan je veel gevoel in je foto’s leggen, en misschien is dat zelfs wel de bedoeling. Bij één huis heb ik het uiteindelijk zelfs eerlijk verteld, en dat ik graag het volgende thema wilde uitbeeldden: vluchtigheid, oftewel vluchtig en oppervlakkig contact.

Zie hierboven de serie zoals ie uiteindelijk geworden is. Bij de eerstejaars eindbeoordeling van vandaag (2 februari 2013), vond de beoordelingscommissie dit een van m’n beste werken. Yay! 😉

Hierbij heb ik qua techniek bewust bewegingsonscherpte gebruikt, juist om die vluchtigheid te laten zien. Verder heb ik de twee personen onherkenbaar en van een redelijke afstand gefotografeerd, wat de anonimiteit en het “oppervlakkig” contact ook weer naar voren laat komen.

Zie ook:
Opdracht Appel
Opdracht Dagboek
Opdracht 100 Meter