Fotoacademie – Opdracht Fine-Art Print

De opdracht Fine-Art Print van de Fotoacademie (in het 2e jaar) is bedoeld om je kennis te laten maken met het proces van het (laten) maken van een hoogwaardige kwaliteitsprint. Deze print moet van een zodanig kwaliteitsniveau zijn, zodat deze waardig is om in een museum of galerie te tonen. Fine-art is van oorsprong een papiersoort, maar tegenwoordig wordt met de term fine-art print een foto-afdruk bedoeld met een beschermlaag en een speciale afwerking, zoals aluminium of dibond.

Fotoacademie_FineArtPrint_01

Ik heb hiervoor contact gehad met Denise van Fotolab Kiekie, die zelf ook student is geweest aan de Fotoacademie. Dat is erg handig, omdat ze de vertaalslag kan maken van ‘school’-opdracht naar print. Fotolab Kiekie is erg makkelijk te bereiken vanaf Amsterdam Centraal station, met tram 13 richting Geuzenveld. Uitstappen bij halte Marco Polostraat.

Fotoacademie_FineArtPrint_02

Tijdens een inhaalles die ik bij docent JP volgde, leerde ik veel hierover. Ten eerste is het belangrijk om een referentieprint mee te nemen naar de drukker, waarmee je laat zien dat je de foto precies zó wilt. Dat had ik niet gedaan, waardoor de print relatief grijs is in vergelijking met het ‘origineel’. In de originele foto, van de Opdracht Ruimte, zit veel meer zwart en dus meer contrast, waardoor de foto krachtiger wordt.

Zie hieronder mijn video versie!