Fotoacademie Opdracht – Flitstechniek Met “Van Dijkstra tot Parr”

Even een spontane video van het strand Bloemendaal! Met behulp van Bahareh heb ik een van de vier flitstechnieken / oefeningen van de Fotoacademie Opdracht “Van Dijkstra tot Parr” gebruikt. De bedoeling hierbij was om de flitstechniek van onderstaande foto na te bootsen, van Annie Leibovitz, van Jodie Foster.

Flitstechniek "Annie Leibovits - Jodie Foster"

Als je goed kijkt, zie je rechts van Jodie Foster een donker randje. M’n docent heeft het als volgt uitgelegd: In feite zijn het ‘twee foto’s in een’. Belangrijk hierbij is het tegenlicht (vandaar ook dat een deel van mijn hoofd op onverklaarbare wijze is verdwenen :P).

1. De eerste foto is eigenlijk een silhouet van je model, dus Bahareh wordt als het ware donker gemaakt door de belichtingsinstellingen.
2. De tweede foto is ook van je model, maar dan ingeflitst, waarbij ze een klein stukje beweegt – en hierdoor zie je nog een deel van foto 1, in de vorm van een donker randje.

Flitstechniek "Annie Leibovits - Jodie Foster"

Zie hier het resultaat, met de volgende instellingen voor de belichting:
* ISO 100
* sluitertijd 1/30 seconde
* diafragma F11
* brandpuntafstand 28 mm (op een Nikon 24-70 mm zoomlens)

Het was in ieder geval veel uitproberen binnen relatief korte tijd, want de zon ging al redelijk snel onder, dus we moesten een beetje opschieten. Gelukkig is Bahareh erg ervaren, en daarnaast ook nog geduldig en behulpzaam. Al met al een leuke shoot!