Fotoacademie – Opdracht Hipshots

De opdracht Hipshots van de Fotoacademie is een keuze-opdracht. Je maakt een keuze uit de volgende drie mogelijkheden: Nachtleven / Brugwachter / Hipshots. Van deze drie kies je er dus eentje, die je dan moet uitvoeren en bovendien ook moet laten zien tijdens de (tussen)beoordeling.

In de meest recente uitgave van Focus fotografiemagazine, gaat het voornamelijk om smartphone fotografie, met diverse portfolios van fotografen en artikelen over verschillende apps, zoals Snapseed en Hipstamatic.

Toen ik een artikel las over een voormalig Fotoacademie studente, die voor deze opdracht haar iPhone had gebruikt, wist ik direct dat ik dat ook wilde doen. Oorspronkelijk is de opdracht Hipshots bedoeld om ‘gewoon’ met je spiegelreflex te doen.

Maar met de opdracht Hipshots moet je juist eigenlijk op een onopvallende manier je foto’s maken, zonder dat je door de zoeker kijkt. Dit kan natuurlijk zeker wel met een spiegelreflex, maar door de grootte ervan, val je toch op!

Met een iPhone is dat natuurlijk veel en veel makkelijker. Met een iPhone valt het nauwelijks op als je een foto maakt, en bovendien is er een heel sneaky trucje die je met je iPhone kan ‘uithalen’. Je kunt namelijk de volumeknop van je originele Apple oordopjes gebruiken om een foto te maken! Jawel!

Je kunt dus geheel onopvallend je camera op heuphoogte houden, oordopjes aangesloten, en quasi nonchalant houd je het kabeltje vast met je vingers aan de volumeknop. Terwijl je langsloopt, of jij staat stil en het onderwerp komt voorbij, druk je op de plus of minknop, en je maakt een foto. Zo simpel is het!

Een andere mogelijkheid is doen alsof je belt, en je telefoon dus op een hoger standpunt is – en ook hiervoor geldt, maak je compositie (hoewel dit een beetje inschatten is, omdat je niet door de zoeker heen kan kijken) en druk af!

Deze serie heeft niet echt een vooraf bedacht concept, maar was vooral bedoeld om even te oefenen. Voor de nabewerking heb ik de superhandige en veelzijdige app Snapseed gebruikt.

En hier een korte video over “Hipshots”. (P.S. Door een foutje in Youtube Capture, is de video op z’n kop – deze zal binnenkort normaal te zien