Fotoacademie Opdracht Slaapkamer – Fotografeer Het Alledaagse

De Fotoacademie opdracht Slaapkamer is de eerste opdracht van het derde jaar van de deeltijd opleiding van de Fotoacademie (1 x per 2 weken les). Een ‘opwarmertje‘ so to speak. Maar tegelijkertijd zit er voor mij een verborgen boodschap in, namelijk: Fotografeer het alledaagse!

Heel veel mensen, inclusief mijzelf, denken altijd aan grootse onderwerpen, exotische locaties en excentrieke mensen om mooie foto’s te maken. Maar je kunt ook van de dingen direct om je heen, in je dagelijks leven fotograferen. Dat maakt fotografie veel toegankelijker dan je misschien zou denken. En nee, daar heb je geen superdeluxe camera voor nodig…met een iPhone of andere smartphone kan je al hele mooie en bijzondere foto’s maken!

De letterlijke opdrachtsomschrijving is:

Maak een foto van je slaapkamer zoals je die ziet op het moment dat je wakker wordt. Bij de opdracht mag je naar keuze in kleur of zwart wit werken.

Hieronder zie je twee versies die ik heb gemaakt. De eerste is gemaakt tijdens mijn vakantie in Spanje, begin maart dit jaar. De feedback die ik hier op kreeg was dat ik toch ‘te bewust’ te werk ben gegaan. Ik zag namelijk een hele mooie baan licht door de vitrage naar binnen vallen, en dat heb ik gefotografeerd. Helaas niet goed genoeg, en ik moest de opdracht opnieuw doen. Geschoten met een Nikon D7000.

Bij de tweede versie, die ik nog niet aan m’n docent heb laten zien overigens, heb ik de opdracht een stuk letterlijker genomen. Ik heb namelijk dat wat ik zie ik als ik wakker wordt – mijn plafond šŸ˜‰ – gefotografeerd. Maar ik heb wel bewust gekozen voor een compositie, waardoor de beeldelementen (m’n schuifgordijn en de lamp) in balans zijn. Geschoten met een analoge Nikkormat FT met Kodak Portra 400 kleurenfilm.