Fotoacademie Portfolio

De Fotoacademie opdracht Portfolio is vergelijkbaar met de opdracht Ruimte (van het eerstejaar), in die zin dat het het belangrijkste werk is van het betreffende jaar. Bij deze opdracht wordt je uitgedaagd om je grens te verleggen omdat je weer een stap dieper gaat in de fotografie. Inhoud wordt steeds belangrijker, waardoor je beeld(en) een diepere laag en betekenis krijgen.

Dit vereist een verandering in denkwijze, in kijken, en dus ook in fotograferen. Een moeilijke en uitdagende stap, vooral als je niet weet waar je moet beginnen. Fotografie kan heel persoonlijk zijn, vooral als je iets in beeld brengt waar een eigen gevoel in zit, of een thema waar je mee worstelt of mee bezig bent.

Fotoacademie Portfolio P2 Bedekt / Verborgen

Het is in feite een innerlijk proces waar je door heen moet. De een heeft het eerder door dan de ander, ik ben zelf vrij laat daarin 😉 Als ik het niet snap of niet weet, dan ga ik dingen juist uitstellen en wordt de drempel alleen maar hoger. Anyway…

Fotoacademie Portfolio P6 Nieuw Beeld

Het portfolio bestaat uit zes subopdrachten. Je kiest eerst een abstract thema en je geeft bij je docent aan hoe je er tegen aankijkt, en hoe je het zou willen uitwerken en benaderen. Nadat bleek dat mijn eerstgekozen thema “Vrijheid” best lastig in beeld was te brengen, koos ik voor het thema “Mannelijkheid”.

Fotoacademie Portfolio P5 Opgesloten / Besloten

Hier de subopdrachten, P1 – P6. Je moet dus het thema, samen met elk subthema in beeld brengen! Dus bijvoorbeeld, mannelijkheid in combinatie met P2: bedekt / verborgen…

P1 – confrontatie / presentatie
P2 – bedekt / verborgen
P3 – emotioneel / betrokken
P4 – wijds / ruimtelijk / leeg
P5 – besloten / opgesloten
P6 – folder / nieuw beeld

Al met al vond ik de opdracht Fotoacademie Portfolio een grote uitdaging, en uitdagingen zijn er om aangepakt te worden. Dus ik zou zeggen…give it a try!