Fotoacademie Project – “Style & Smile”

Voor het tweede jaar van de Fotoacademie hebben we voor het eerst een project. Dit project dien je uitgebreid te omschrijven in een plan. Zie hieronder in cursieve tekst mijn projectplan.

1. BESCHRIJVING
Geinspireerd door The Sartorialist (www.thesartorialist.com), ook wel bekend als fashion fotograaf Scott Schuman, wil ik graag portretten van mensen maken op straat die een bijzondere, unieke eigen kledingstijl hebben.

2. THEMA
Weet ik nog niet. Het eerste wat in me opkwam is Connectie. Foto’s waarbij mensen een twinkeling in hun ogen hebben, of een klein glimlachje: “Street Smiles”

3. EINDPRODUCT
Een serie van minimaal 8 portret foto’s, van verschillende soorten mensen, leeftijden, rassen. A4 formaat, met groot diafragma geschoten, bij voorkeur F2.8 tot maximaal F4.0.
In het gezicht wil ik veel scherpte, met relatief weinig retoucheerwerk. Mensen zoals ze zijn, puur.

4. AANPAK
Ik zal de straat moeten opgaan en de schroom van me af moeten gooien, om vreemde mensen aan te spreken, te complimenteren op hun voor mij bijzondere uiterlijk, en te vragen of ik een foto van ze mag maken.
Dat is ook de reden van dit project: om te groeien als persoon, letterlijk buiten m’n comfortzone te treden.

5. KOSTENVERANTWOORDING
Niet van toepassing. Wellicht een paar treinkaartjes naar grote steden als Amsterdam, Rottterdam of Den Haag. Lunch. Toiletbezoek 😉

6. TIJDSPLANNING
Enkele weken, tot ik een grote verzameling portretten heb, waaruit ik een goede selectie kan maken.

7. DOELGROEP
Wellicht een fashion blog site.

Afgelopen vrijdag ben ik voor het eerst naar Amsterdam gegaan om alvast een begin te maken met dit Fotoacademie project. Ik vond het behoorlijk spannend om vreemden aan te spreken, uit te leggen waarom, een compliment te maken over hun uiterlijk en vervolgens een foto te maken.

Afgezien van twee Indonesische toeristen (die dachten waarschijnlijk dat ik hun wilde oplichten :P) reageerde iedereen positief! Op het moment dat ik de mensen complimenteerde op hun bijzondere kledingstijl, begonnen ze allen te glimlachen. Precies wat ik wilde, “Style & Smile”! 😀

Ook zag ik twee Aziatische jongens van in de twintig, met opvallende Nikon camera’s met dikke (en goede) lenzen erop. Ik ging er op af, en vroeg: “Excuse me, can I ask you a question?”. “Sure”, antwoordden ze tegelijkertijd. “Well, I am a student at the Photo Academy in Amsterdam, and I have a project where I make photos of people who I think have a great or unique fashion style. I think you two look cool. Can I make a picture of you?”. “No problem”.

Terwijl ik m’n camera begon in te stellen, en alvast naar achteren liep, vroeg ik nonchalant “Where are you guys from?”. “The Netherlands”, antwoordden ze weer tegelijkertijd. Haha! Dit was erg grappig, omdat ik ervan uit ging dat ze typisch Chinese toeristen waren, onder andere vanwege hun grote en opvallende camera’s.

 Wat blijkt nou? Deze twee jongens, Tyler en Jason doen precies hetzelfde: street style photos maken! Maar, zij maken de foto’s al specifiek voor een blog, namelijk: www.sydneyfrancisco.com.

Ook naar voorbeeld van Scott Schuman, The Sartorialist, zijn ze sinds dit jaar serieus begonnen met street style foto’s maken, naar aanleiding van een foto reportage bij de Amsterdam Fashion Week. Twee hele vriendelijke, en enthousiaste jongens. Uiteraard hebben we contactgegevens uitgewisseld, en gaan we wellicht samen een keer de straat op.

Als je ook zoiets wil doen als mijn Fotoacademie project, just do it! Mensen zijn gevleid, en vinden het ook leuk om de foto daarna te ontvangen per e-mail. (Belangrijk is dan ook om deze afspraak na te komen!) Mocht je de foto willen gebruiken voor een blog, vraag dan ook toestemming!

Waar je aan moet denken is dat je de persoon voor je scherp in beeld hebt, en de achtergrond relatief onscherp, zodat hij of zij goed naar voren komt. Dit bereik je door een groot diafragma te gebruiken, bij voorkeur minimaal F2.8. Let ook goed op je achtergrond en voorgrond, áchter en vóór je model. Zodat er niet per ongeluk een lantaarnpaal uit iemands hoofd lijkt te groeien 😉