Fotografie Leren, Hoe Doe Je Dat?

Fotografie leren is eigenlijk heel simpel. Nou, laat ik het zo zeggen, je fotografie verbeteren is heel makkelijk. Het is in ieder geval makkelijker dan je denkt! “Fotografie leren” is natuurlijk een continu proces: Je bent namelijk nooit uitgeleerd! De makkelijkste, snelste √©n goedkoopste manier is door veel tijdschriften te lezen. Hierdoor vergroot je je kennis over fotografie en daarmee indirect ook je vaardigheden.

Zo ben ik ook begonnen: Toen ik voor het eerste besefte dat fotografie mijn passie was (na een goed gesprek met twee vrienden), was ik niet meer te stoppen. De volgende dag ging ik ’s ochtends vroeg meteen naar Utrecht Centraal Station. Naar de Bruna, omdat CS de enige plek op zondag is waar wat winkels open zijn! ūüôā¬†Meteen kocht ik een stuk of vijf fotografie magazines.

Tijdschriften staan vaak vol met goede en nuttige artikelen, waarbij elk artikel een ander gebied van de fotografie behandelt. Bijvoorbeeld portretfotografie, stillevens, sport, natuur enzovoorts. Of juist de marketing van jezelf als fotograaf, of hoe zet je makkelijk een website met portfolio online?

Er staan meestal ook handige en bruikbare tips & tricks in, dus je kan eigenlijk gewoon je camera pakken en direct beginnen met oefenen! Er is een groot aantal Nederlandse fotografie magazines, hieronder een overzichtje. Als je er nog een weet, let me know via kevin@snapshotdojo.nl of via de comments mogelijkheid onder dit artikel.

Regelmatig geven deze magazines ook speciale edities uit, bijvoorbeeld de Specials van Photo Digitaal. Behalve fotografie magazines, zijn er natuurlijk genoeg andere bronnen om (je) fotografie te leren, te verbeteren of jezelf te laten inspireren:

  • fotoboeken van grote fotografen, maar ook ‘how-to’ (technische) boeken;
  • andere soorten tijdschriften – fashion, lifestyle, sport – afhankelijk van jouw interesses;
  • kranten-artikelen – fotografie is populairder dan ooit en foto’s zijn onmisbaar in het nieuws;
  • internet – het aantal websites en blogs over fotografie is echt eindeloos!
  • je camera handleiding – hoewel een beetje saai…;)
  • documentaires, zoals War Photographer over James Nachtwey;
  • billboards, flyers en posters – Anton Corbijn heeft bijvoorbeeld enkele fotoshoots gedaan voor¬†fashion brand G-Star

Samenvattend, hou je ogen open, en leer van alles wat je tegenkomt!

Fotografie boeken