Diafragma

Heel simpel gezegd is het diafragma een opening waarvan de grootte aangepast kan worden. Het diafragma is onderdeel van het objectief (het objectief wordt in de volksmond ook wel lens genoemd, maar dit is eigenlijk technisch niet correct). Afhankelijk van de grootte van deze opening valt er meer of minder licht op de sensor tijdens het maken van de foto, en dus een instelling van de belichting.

Het diafragma wordt aangeduid met een getal, zoals 2.8, 4, 5.6, 8, 11, 16 en 22. Elke stap van het ene getal naar het andere getal wordt een hele stop genoemd. Ook halve stapjes zijn mogelijk, deze worden dan halve stops genoemd, waaronder 3.5, 4.5 en 6.7. Of 1/3 stops: 3.2 – 4.5 – 5 – 6.3 et cetera.

De gekozen waarde van het diafragma heeft invloed op de scherptediepte. De scherptediepte is letterlijk een afstand waarover het beeld / de foto scherp is. In een landschap wil je bijvoorbeeld dat alles vanaf de struiken vlak voor je camera tot de berg op de achtergrond, scherp zijn.

Maar je kan ook juist alleen het hoofdonderwerp scherp willen, en de achtergrond juist onscherp: het handje van een pasgeboren baby bijvoorbeeld. Hierdoor komt de focus volledig op je onderwerp, en vallen afleidende elementen weg.

Zonder verder en dieper in te gaan op waar deze bijzondere (en wellicht verwarrende) diafragma-getallen vandaan komen, hoef je eigenlijk alleen maar het volgende te onthouden:

  • hoe groter het getal -> hoe kleiner de opening -> hoe groter de scherptediepte
  • hoe kleiner het getal -> hoe groter de opening -> hoe kleiner de scherptediepte

Mocht je toch de technische details willen weten, laat het dan weten via een comment hieronder. Ik zal dan een extra stuk tekst plaatsen waarin de wiskundige achtergrond uitgelegd wordt! :)
(In progress)

Aanbevolen pagina’s:
Belichting
ISO waarde
Sluitertijd