ISO Waarde

De ISO waarde is de lichtgevoeligheid van de camera-sensor, en onderdeel van de belichting. Hoe hoger het getal, hoe gevoeliger voor licht: ISO 400 is gevoeliger voor licht dan wanneer je camera bijvoorbeeld ingesteld staat op ISO 100. Onvermijdelijk is, hoe hoger de ISO waarde, hoe meer ruis er op de foto zichtbaar is.

De foto ziet er dan korrelig uit. Dit kan je echter ook bewust inzetten, als je een wat oude look & feel wilt in je foto. De betere (en duurdere) camera’s hebben wel een betere ruisonderdrukking om dit te voorkomen.

Als je zo min mogelijk ruis wilt kan ik je aanraden om de ISO waarde zo laag mogelijk te houden, bijvoorbeeld op 100 of 200. In een eerdere blogpost over foto-selectie zie je dat ik ruis juist gebruik (en zelfs versterkt in Adobe Lightroom) om de sfeer van de foto te bepalen.


Bij foto’s van een schattige baby of van een stralende bruid wil je liever dat de huid glad is, dus zo min mogelijk ruis. Tenzij je natuurlijk tegen deze ‘regels’ wilt ingaan, alles kan!


Op een zomerse en zonnige dag buiten, is er meestal genoeg licht om je ISO waarde laag te kunnen houden. Ga je echter naar binnen, of wil je een foto maken in de schaduw, dan kan het nodig zijn om je ISO waarde verhogen of een flitser gebruiken.

Aanbevolen pagina’s:
Belichting
Diafragma
Sluitertijd