Regel van Derden

De Regel van Derden is een van de meest simpele en direct toepasbare principes van foto compositie. Als je door je viewfinder van je camera kijkt, stel je dan twee verticale en twee horizontale lijnen voor, die het beeld verdelen in 9 gelijke vlakken. Bij veel camera’s kan je dit raster laten zien, zoals hieronder te zien is op een screenshot van een iPhone.

De Regel van Derden betekent dat je belangrijke beeldelementen op kruispunten van bovengenoemde lijnen plaatst, of in ieder geval op – of dichtbij – de lijnen. Regels zijn er om van af te wijken, maar probeer het eens uit. Je zult merken dat je beelden veel meer zeggingskracht krijgen, en ook spannender worden.

Kijk ook bijvoorbeeld eens naar grote en bekende Hollywood films – ook daar zie je vaak dat de hoofdpersoon, de actie, de beweging op ongeveer 1/3 van het beeld gepositioneerd is. Hieronder een screenshot van de film Act of Valor (die overigens volledig met Canon spiegelreflex camera’s is opgenomen).

Mocht je nou snelle actie hebben gefotografeerd, en weinig tot geen tijd hebben gehad om goed je kader te bepalen, dan kan je ook achteraf de Regel van Derden toepassen. Zoals in Adobe Photoshop Lightroom.

Hier volgen twee screenshots, en tot slot de uiteindelijke crop (uitsnede) die ik heb gemaakt. Bij deze eerste foto zie je het originele kader, maar wel bewerkt. Als je goed kijkt zie je 4 lijnen over het beeld lopen.


Met de zogenaamde Lightroom functie Uitsnijdbedekking, verklein ik de uitsnede als volgt – zodat het voorhoofd van de vechter in het blauw precies op een snijpunt van twee lijnen valt:

Uiteindelijk na op Enter te hebben gedrukt, is dit de uiteindelijke foto geworden. Overbodige elementen zoals het publiek zijn nu weggehaald, waardoor je blik op het gezicht van de man in het blauw valt. Bovendien is die ook nog eens gunstig gepositioneerd volgens de Regel van Derden.


Probeer deze regel eens uit, experimenteer ermee, en ik zou het leuk vinden als je me laat weten wat je ervan vindt! Binnenkort meer over andere principes van foto compositie!