Witbalans

Heb je ook weleens dat als je foto’s maakt, ze zo’n rare kleurzweem hebben? Een gele, of juist een blauwe? Dit heeft te maken met de zogenaamde kleurtemperatuur van lichtbronnen, zoals verschillende soorten lampen…en de zon. Je oog corrigeert hiervoor automatisch (amazing eigenlijk!), maar je camera weet het verschil niet tussen een TL lamp en een gloeilamp.

De kleurtemperatuur wordt aangegeven met een getal, in een Kelvin waarde, bijvoorbeeld 5300 K. Hier zie je achtereenvolgens drie versies van dezelfde foto, maar dan met een andere kleurtemperatuur ingesteld – achteraf in Lightroom gecorrigeerd.

Witbalans Automatisch

Een witte muur is voor je oog wit, ongeacht de lichtbron. Maar voor een camera kan dat dus een kleurzweem hebben, afhankelijk van de lichtbron.

Witbalans Flits

Je kunt hiervoor corrigeren, door de witbalans (afgekort met WB) handmatig op je camera in te stellen. Er zijn verschillende standaard standen hiervoor, zoals “gloeilamp“, “TL“, “flitslicht“, “zonlicht” – en dit zijn die icoontjes die je hieronder ziet. Je kunt de witbalans echter ook helemaal zelf kiezen instellen, door de specifieke kleurtemperatuur zelf in te stellen.

Witbalans Kunstlicht

Je kunt ook een grijskaart gebruiken, waarbij je een foto maakt met de kaart in beeld, en dan in de camera een correctie maakt, zodat je de grijskaart als referentie gebruikt. Ook kun je, mits je in RAW fotografeert, achteraf de witbalans instellen via Lightroom of Photoshop. Als je in JPG schiet, kan dat helaas niet. (Ja, je kan natuurlijk de foto zwart wit maken, dan zie je geen kleurzwemen meer ;))