Fotografietips: Maak Iets Na – Fotoacademie Opdracht Jeans

Een van de keuzeopdrachten van jaar 3 van de Fotoacademie, is de opdracht “Jeans“. Ik zal voor de variatie eens de volledige opdrachtsomschrijving vertellen:

Maak een wervende foto die als promotie voor spijkergoed van het merk DIESEL, REPLAY of GAP gebruikt kan worden. Je zult je dus vooraf op tijdschriften, reclame, folders en dergelijke moeten orienteren en let met name op de verschillen tussen de gebruikte fotografie. Dit onderzoek dien je bij bespreking mee te nemen. Let op stofweergave, kleurgebruik, accessoires, sfeer, etc. Basis filmmateriaal is vrij. Formaatkeuze aanpassen aan gewenste eindresultaat.

Na de drie merken onderzocht te hebben, en de diverse campagnes van DIESEL, REPLAY en GAP te hebben bekeken, vond ik de Spring / Summer 2014 campaign van GAP mij wel aanspreken. Een mooie ‘less is more’ stijl, simplistisch, maar toch krachtig.


Na overleg met Liselotte Schuppers van de Fotoacademie, gespecialiseerd in fashion fotografie, heb ik Rianne gevraagd om model te staan. Ook had ik make up artist Liza gevraagd om de look zo goed mogelijk te benaderen qua make-up.


We hebben van te voren uitvoerig overleg gehad met z’n drieen, en dit is het (tussen)resultaat geworden. Er zijn nog namelijk wat dingen die aangepast moeten worden, zoals de verwijdering van de donkere schaduw rechtsonder in beeld. Daarvoor ga ik binnenkort langs bij Photoshop expert Gerwald.

De fotografietips die ik hierbij wil geven zijn:
* Probeer eens iets na te maken, en maak het jezelf niet te moeilijk, maar ook niet te makkelijk. Maak het een uitdaging ;)
* Bij een fashion shoot zoals deze, is de keuze voor je model(len) echt superbelangrijk, zo niet het belangrijkste.
* Let hierbij goed op het licht, hoe het valt, hoe de schaduwen zijn – zijn ze zacht, of juist hard?
* Kijk ook goed naar de blik en de houding van het model in je voorbeeld, en vind iemand die qua uitstraling in dezelfde lijn zit.
* Waarschijnlijk moet je hierbij ook Photoshoppen. Photoshop kun je relatief goedkoop aanschaffen via Surfspot – mits je werkgever of opleidingsinstantie daarbij is aangesloten. Anders kan je al heel veel doen met (het veel betaalbaardere) Photoshop Elements.
* Kijk eens op www.phlearn.com, waar je talloze tutorials vindt over Photoshop, van basic, intermediate tot advanced.