Gebruik Een Back-Up Camera!

Als je het kan betalen, koop een back-up camera als een zogenaamde secondary voor fotoshoots. Als je ab-so-luut moet presteren (een bruiloft bijvoorbeeld), of als je een lange tijd ver verwijderd bent van de dichtsbijzijnde camera-winkel, denk dan eens na over deze tip, en of het iets voor je is.

In het ideale geval is je secondary exact hetzelfde model en van hetzelfde merk, zodat de besturing en instellingen je al bekend zijn. Zo niet, zorg er dan bijvoorbeeld voor dat de twee modellen elkaars opvolgers zijn. Ik heb bijvoorbeeld een Nikon D70 en zijn opvolger, de D80 (de D70s sla ik voor het gemak even over).

Twee Nikon Spiegelreflexcamera's

Maar de bediening van deze twee camera’s is nog steeds behoorlijk verschillend. Ze gebruiken onder andere verschillende typen geheugenkaarten, en daarom raad ik ook aan om twee identieke camera’s te gebruiken. Als je budget het toelaat natuurlijk.

In zijn boek,  Unleash The Warrior Within, voormalig Navy SEAL Richard Machowicz beschrijft een verkenningsmissie waarbij hij foto’s moest maken in vijandig gebied. Hij noemde het gebruik van twee precies dezelfde fototoestellen, want zegt hij: “Two is one, one is none”.

Simpel gezegd betekent dit dat hij een back-up systeem had, voor als er iets mis zou gaan. Momenteel neem ik altijd twee fototoestellen mee, met verschillende lenzen. Hierdoor kan ik van camera wisselen wanneer ik een specifieke lens nodig heb (bijv. 85 mm F1.8 en een 18-70 mm).

Maar vlak na mijn laatste bruiloftsshoot, wil ik toch in de niet al te verre toekomst 😉 een 24-70 mm F2.8 lens kopen. Dan kan ik gewoon één camera dragen, maar heb dan toch genoeg zoommogelijkheid en lichtsterkte om in verschillende omstandigheden te kunnen fotograferen. Bedankt Victoria voor de tip! Dit is een optie, maar dan nog: zorg voor een tweede camera in je tas, dichtbij – niet in je auto op de parkeerplaats!

Toch geef ik er zelf de voorkeur aan om twee camera’s ‘op m’n lichaam’ te dragen, zodat ze ‘online’ en’actief’ zijn, en direct bruikbaar zijn wanneer je ze nodig hebt. Helemaal als je een bruiloft fotografeert is het jouw verantwoordelijkheid om de risico’s zo goed als mogelijk te beperken.

Door twee camera’s mee te nemen, kan je heel wat ellende voorkomen! Behalve dan als je per ongeluk een volgeschoten kaart formatteert (ja, dat heb ik pas nog gedaan…wat uiteindelijk gelukkig nog is goedgekomen door recovery software, oeff..)

Als je een beperkt budget hebt, zijn er genoeg andere mogelijkheden:

  • Je kan een tweedehands camera kopen, bijvoorbeeld bij Fotoapparatuur.nl;
  • Je kan ook een camera huren, onder andere bij Pixto-F;
  • Wellicht kan je nog iets lenen van een vriend of vriendin;
  • In plaats van een spiegelreflex, kan je ook een goede compact camera als secondary gebruiken, bij voorkeur een die je handmatig kunt instellen en die ook RAW foto’s kan maken. Enkele goede modellen zijn de Canon Powershot S100 of de Nikon P7700 (Ik heb een van de voorgangers, de P7000, een zeer fijne en goede compact camera!)

Maakt me eigenlijk niet uit hoe je het doet, maar gebruik een secundaire camera, punt uit! 😉 Het zal je rust in je hoofd geven, gegarandeerd! En als je een control freak bent – net als ik – voel je vrij om een tertiaire camera mee te nemen!