Geheugenkaart Wisselen: Tactical Reloading

Mijn fotografie tip van vandaag is, wanneer je bijvoorbeeld een reportage schiet, zoals snelle sporten, een mooie bruiloft of een ander soort evenement waar veel beweging of snel veranderende situaties zijn, wees dan bewust van hoe je geheugenkaart zich vult.

Maak er een gewoonte van om op je display screen te kijken, om je geheugenstatus te checken. Dit principe geldt uiteraard ook voor je batterij! In beide gevallen is het handig om tactisch te herladen, wanneer nodig. Dit is een speciale manier van geheugenkaart wisselen.

Een paar weken geleden was ik namelijk aan het fotograferen bij het King of the Beach 2012 grappling toernooi, in Eindhoven. Ik schoot continu om de fast-paced action bij te houden, waarbij geheugenkaart na geheugenkaart zich vulde. Ik gebruik overigens SD kaarten van 4 GB, en ik zal binnenkort in een andere blogpost uitleggen waarom.

Ik probeerde om vier wedstrijdmatten tegelijk te fotograferen. Op elke mat waren namelijk interessante en spannende grappling partijen gaande, dus het was lastig kiezen! Ik rende van mat 1 naar mat 4, en weer terug, en stopte ook tussendoor om nog foto’s te maken. Zie www.kevinkwee.com/grapplers/ voor een selectie van fotos.

Zonder het direct te beseffen, werd het steeds stiller en stiller. Dit was omdat elke mat bijna klaar was met de betreffende gewichtsklasse. Alle wedstrijden van vechters van -65 kg werden bijvoorbeeld op mat 1 gehouden. Er waren hier maar 5 a 6 vechters, dus het duurde niet lang om die gewichtsklasse af te ronden. Elke mat werd leeg.

Op het moment dat ik dit besefte, keek ik naar de bovenste display van mijn Nikon D80 – en ik zag dat ik nog geheugenruimte over had voor zo’n 25 RAW bestanden. Inbeeldend wat er mogelijk zou gaan gebeuren – het gevecht van de dag, een hoog niveau van technische skills of een spectaculaire submission – besloot ik direct om m’n geheugenkaart te wisselen, ondanks dat m’n SD kaart nog niet vol was. Ik kon immers nog 25 foto’s maken.

Als ik deze halflege kaart zou gebruiken tot ie vol was, en van kaart moest wisselen, ik dan zou riskeren dat juist op dat moment de beste actie zich voor m’n neus afspeelt. Vandaar dat ik kan aanraden om tactical reloading toe te passen!

De militaire term tactical reloading toegepast op fotografie betekent dat je je halflege SD kaart omruilt met een lege SD kaart – op een relatief rustig moment. Op deze manier heb je genoeg geheugenruimte om voorlopig vooruit te kunnen.

Zie hier een Youtube video waar instructeurs Chris Costa en Travis Haley diverse herlaad mogelijkheden laten zien, waaronder tactical reloading – vanaf ongeveer 0:40 seconden.

http://www.youtube.com/watch?v=O5i5NPsG_3M