Hipstamatic Review

Hipstamatic, een van de eerste fotografie apps voor de iPhone blijft onverminderd populair. Sinds 2010 is deze app al zo’n 1,5 miljoen keer gedownload van de App Store. Als je een iPhone hebt en een fotografie-liefhebber bent, maar Hipstamatic nog niet kent-  zou ik zeggen: downloaden die hap! (Overigens ook bruikbaar voor iPod touch en iPad, zie meer info in de iTunes store)

Hipstamatic simuleert een retro look & feel van oude analoge camera’s zoals Polaroids en de Lomo. Het is een simpele en snelle manier om kennis te maken met bijvoorbeeld straatfotografie. Je hebt immers zo goed als altijd je smartphone bij de hand, en je bent dus ‘schietklaar‘.

Belangrijkste alternatief is Instagram, waarbij je – in tegenstelling tot Hipstamatic – achteraf de nabewerking kan doen door diverse filters toe te passen. Bij Hipstamatic bepaal je namelijk het effect van te voren, door de keuze van je lens, film en eventueel flitser.

Door veel te oefenen en te experimenteren leer je deze effecten uit je hoofd. Hierdoor bouw je weer ervaring op. En deze ervaring is van belang bij de volgende foto situatie die zich voordoet, je weet dan al goed welke combinatie van film en lens je wilt gebruiken.

Hoewel de iPhone natuurlijk bij lange niet de kwaliteit van bijvoorbeeld een spiegelreflex camera haalt, wordt smartphone fotografie wel steeds serieuzer genomen. Kijk maar eens naar de foto’s van Damon Winter, die een interessante reportage maakte van Amerikaanse soldaten in Afghanistan.

In bepaalde situaties kan een smartphone het geschikte gereedschap zijn om foto’s te maken, en in andere gevallen is dat juist een spiegelreflex of een ander type camera.

Persoonlijk vind ik Hipstamatic (of een andere app) erg geschikt voor straatfotografie of voor op reis: je iPhone is licht, makkelijk mee te nemen en met de apps zijn de nabewerkingen vrijwel direct zichtbaar. Ook leuk is dat je binnen no time je foto kan delen op Facebook, of ‘m kan e-mailen naar een vriend of vriendin.

Hieronder nog wat toffe foto’s, gemaakt met Hipstamatic! Instellingen: John S lens, Blanko film.