Hoe Kan Je Meerdere Foto’s Combineren?

Vorig jaar december, in 2016, kregen alle medewerkers van Kamera-Express onder andere een reistrolley als Kerstcadeau. Maar er was ook een fotowedstrijd aan verbonden, waarbij je mooie prijzen kon winnen.

De oorspronkelijke omschrijving was: “Maak komend jaar (tussen vandaag en 15 december 2017) de meest ludieke foto met je Kamera Express kerstcadeau en deel deze op social media (vergeet Kamera Express niet te taggen) en maak kans op 1 van de 3 Kamera Express waardebonnen! Voor deze actie heb je het hele jaar, dus je kan wachten op je vakantie, maar je kan ook dit weekend al onder de kerstboom op de foto gaan. Het gaat er om dat je de meest originele, leuke, of bijzondere foto maakt. De prijswinnaars worden volgend jaar uiterlijk in de week voor kerst bekend gemaakt!”

We hadden dus het hele jaar de tijd om een foto of meerdere foto’s inzenden. Vereiste was in ieder geval dat de reistrolley – met Kamera-Express logo – in beeld zou zijn.¬†Uiteraard heeft het hele jaar bijna niemand iets ingezonden en gepost op social media. Pas in de laatste week dacht iedereen, de deadline nadert! En ik dus ook ūüėČ

Hoe Kun Je Meerdere Foto's Combinereren

Het woord “ludieke” in de omschrijving impliceert dat het een grappige foto moet zijn. Ik vond het lastig om op korte termijn iets te bedenken en besloot om juist een ander deel van de omschrijving als richtlijn te gebruiken: een bijzondere foto maken. En daarmee wilde ik ook juist mijn eigen manier en stijl van fotograferen toepassen. Ik wilde de reiskoffer juist als hoofdonderwerp hebben, en letterlijk en figuurlijk in de spotlights zetten. Meer alsof het een portret van een persoon zou zijn.

In dit geval ging het om een object, dus in feite ging het om productfotografie. Ik ging op een avond naar m’n studio, en heb de koffer van verschillende zijden verlicht. De voorkant, links, rechts, het handvat, de stangen. Dit allemaal door de flitser steeds op een andere positie te zetten.

Ik denk dat ik totaal zo’n 2 uur hiermee bezig was. En daarna heb ik in Photoshop meerdere foto’s gecombineerd, en een zwart gordijn toegevoegd. Door eigenlijk van verschillende foto’s d√≠e stukjes van de koffer ‘te pakken’ die het mooist waren, en die samen te voegen tot √©√©n beeld. Het combineren van meerdere foto’s noem je ook wel een composite image. Een Nederlandse fotograaf die met deze techniek hele mooie beelden maakt is Martin Dijkstra. Zie de video hierboven voor een snelle versie van de stappen die ik heb genomen in Photoshop. En hier het uiteindelijke resultaat. (PS Achteraf had ik liever een mooier zwart doek moeten gebruiken, zonder kreukels…;))

Hoe Kun Je Meerdere Foto's Combineren?