Hoe Kan Je Vuurwerk Fotograferen?

Hoe kan je vuurwerk fotograferen? Dat is de vraag die misschien wel miljoenen Nederlanders zich vanavond stellen! 😉 En dit is eigenlijk supersimpel. Hieronder zal ik uitleggen hoe je vuurwerk kan fotograferen, in een kort stappenplan.

Wat heb je nodig?
Bij voorkeur een spiegelreflexcamera, of een veelzijdige compactcamera met daarop de zogenaamde Bulb-stand. Het liefst ook een statief, waarmee je de camera kan stilzetten en omhoog kan laten richten, richting de donkere nacht. De Bulb-stand is de instelling van de camera waarbij je zelf bepaalt hoe lang de sluiter openblijft.

Als je de sluiter langer open laat staan, dan heeft de camera meer tijd om de verschillende vuurwerkknallen in het beeld op te nemen, en krijg je een mooie foto, vol met vuurwerk!

Stappenplan:
1. Zet je camera op de laagste ISO instelling, bijvoorbeeld 100
2. Zet je camera op de Bulb stand
3. Zet je camera op een klein diafragma (groot F-getal), zoals F16
4. Druk af tijdens het vuurwerk, laat de sluitertijd zo’n 30 seconden zijn en druk dan weer op het knopje. (check je handleiding hoe de bulb-stand van jouw camera specifiek werkt)
* Oefen hier een paar keer mee en varieer wat met de instellingen om een mooi resultaat te krijgen!


Troubleshooting
* is je foto en het vuurwerk te donker, laat de sluiter dan langer openstaan of kies stapsgewijs een groter diafragma (F16 – F11 – F8, lager dan dit zou ik niet gaan)
* zit er beweging in de foto, let er dan op dat de camera goed gefixeerd staan – eigenlijk kan dit alleen met een statief!

Tot slot, let op je eigen veiligheid vanavond! En verder: Heel veel plezier en alvast een Gelukkig Nieuwjaar!