Hoe Maak Je Een Foto Serie?

Een fotografie serie, wat is dat? En vooral, hoe maak je een goede foto serie? Een serie is een reeks foto’s die op een of andere een samenhangend geheel vormen. Dit kan dan samenhangen qua vorm, qua inhoud of qua thema. Momenteel is dit laatste iets wat we aan het leren zijn op de Fotoacademie, onder andere hoe je een serie van een abstract thema maakt voor de Opdracht Ruimte. Denk aan abstracte thema’s zoals religie, eenzaamheid of succes. Dat is een behoorlijke uitdaging! Ik ben er namelijk nog niet uit welk thema ik wil uitbeelden…

Makkelijker is om bijvoorbeeld een serie te maken op basis van vorm. Een voorbeeld hiervan is te zien in de blogpost over de Opdracht Details. Een paar maanden geleden wilde ik nog een serie maken voor vrij werk (als onderdeel van de tussenbeoordeling van het eerste semester van studiejaar 1).

Tijdens een lunchpauze ging ik even de stad in met het doel om – snel – een serie te maken, binnen 30 minuten. Ik had totaal geen idee waar ik foto’s van zou moeten maken. Dit was een spontane actie, en gelukkig duurde het niet lang voor ik een idee had: ik zag een paar interessante, kleurrijke bakstenen waar ik een foto van maakte met Hipstamatic.

Aha! Plotseling zag ik overal bijzondere composities, van jawel, bakstenen en muren! 🙂 Felle kleurcombinaties kwamen me tegemoet toen ik op de Lijnmarkt in Utrecht liep.

Dit is een serie die visueel gezien samenhangend is. Daarbij is de inhoud, oftewel het onderwerp (bakstenen / muren) ook nog hetzelfde, maar dit hoeft niet persé. Tot slot heb ik de foto’s gemaakt met dezelfde instellingen in Hipstamatic: Blanco film + de John S lens.

Als je zelf gaat fotograferen kan het handig zijn om van te voren een doel te hebben, zodat je gericht (en daardoor sneller) foto’s zal maken. Je weet immers wat je wil. Als je dit eenmaal weet, dan zul je ook sneller de situaties zien die passen bij jouw serie!