Label Je Fotografie Apparatuur – Batterijen

Waarom zou je de batterijen / accu’ s van je camera labelen? De reden is simpel en eenvoudig: Op deze manier heb je een visueel en makkelijk hanteerbaar systeem. Hierdoor kan je sneller en efficiënter fotograferen. In de foto hieronder zie je twee typen Nikon batterijen. Twee zwarte (type EN-EL3), voor een Nikon D70 – en een grijze (type EN-EL3e), voor een Nikon D80.

Als je totaal maar twee batterijen hebt voor je camera, is het niet echt nodig er een label op te plakken. Als je er echter 3 of meer hebt, kan het handig zijn om een label machine te gebruiken, vooral als ze er identiek uitzien.

Stel je voor, je hebt drie EN-EL3 type batterijen, die je gelabeld hebt met de letters A, B en C. Als je ze allemaal hebt opgeladen, en batterij A zit in je camera, dan weet je dat batterijen B en C nog 100% geladen zijn. Zodra batterij A leeg begint te raken, dan kan je tactisch switchen naar B (op alfabetische volgorde). Nu weet je het volgende:

  • A is (bijna) leeg;
  • B is in gebruik;
  • C is nog steeds 100% geladen.

Op het moment dat B ook leegloopt, dan kan je batterij C gebruiken. Deze kennis heb je alleen omdat je de batterijen hebt gelabeld en ze daardoor van elkaar kunt onderscheiden.

Zonder labeling, zou je per ongeluk de bijna lege batterij A opnieuw in je camera kunnen stoppen, met het risico dat je een belangrijke foto kans mist. Zoals je kan zien, heb ik nummers gebruikt voor het labelen van de EN-EL3e batterijen, en letters voor het EN-EL3 type.

Als je bijvoorbeeld de luxe hebt dat je een assistent hebt als fotograaf kan je heel makkelijk vragen: “Mag ik batterij nummer 3?”, zonder enige verwarring met de batterijen van het andere type. Dit soort ingebouwde systeempjes maken je leven als fotograaf makkelijker, aangenamer en efficiënter!