Let op het Licht!

Fotografie betekent letterlijk ‘schrijven met licht’. Als je dit weet, dan kan je dus bewust op ‘het licht’ gaan letten. Hoe het licht valt, weerkaatst, schaduwen creëert en hoe het licht het verschil kan maken tussen een gemiddelde en een (hele) goede foto.

Vanmiddag liep ik naar buiten en de zon stond laag, waardoor je mooie lange schaduwen krijgt. Ik wilde eigenlijk m’n auto instappen, maar toen dacht ik – “ik ga toch een foto maken”. Zie elke foto die je maakt als een oefening, fotograferen is een vaardigheid, een skill, die je moet ontwikkelen. Wen jezelf eraan om spontaan te fotograferen!

Zonder licht is er namelijk geen foto! De lichtgevoelige sensor die afgesloten wordt door de camera-sluiter wordt belicht in de periode dat de sluiter open is. Dat is hoe een foto wordt gemaakt, heel basic gezegd.

Als je niet-standaard foto’s wilt maken, dan moet je dus ook niet-standaard te werk gaan: Probeer eens wat nieuwe dingen uit qua compositie en kadering van je foto, je standpunt enzovoorts. Je zult al snel merken dat je steeds creatiever wordt!

P.S. Bovenstaande foto is gemaakt met Hipstamatic en daarna nog met Instagram subtiel bewerkt.