Lezing Joost van den Broek 24.11.2012

Regelmatig stuurt de Fotoacademie aan haar studenten een nieuwsbrief met daarin de laatste weetjes op Nederlands fotografiegebied. Zoals informatie over exposities, eindexamenpresentaties en bijvoorbeeld ook uitnodigingen voor lezingen van succesvolle fotografen. Zaterdagavond 24 november 2012 was Joost van den Broek te gast bij de Fotoacademie in Amsterdam, voor een lezing en boekpresentatie.

Joost van den Broek door Bernadette Hoogland

Een lezing met als ‘inhoudsopgave‘ de foto’s van zijn nieuwe boek “Goed Volk”. Bijzondere en boeiende foto’s, met als thema: Tolerantie in de Nederlandse samenleving. Dit komt op verschillende manieren tot uiting, van heel vrolijk, grappig en ontroerend….tot aangrijpend en verdrietig.

Joost van den Broek - Goed Volk (front + back cover)

Aan de hand van zijn foto’s legt Joost uit hoe hij te werk gaat. Integer en menselijk, maar tegelijkertijd lijkt het ook alsof hij zonder aarzeling zijn camera dicht bij de mensen brengt die hij fotografeert. Mensenkennis en goede sociale vaardigheden zijn hierbij van groot belang.

Bereidwillig beantwoord hij de vragen van de aanwezigen, die hij heel makkelijk – met hier en daar een ontwapenend grapje – weer laat samensmelten met het vervolg van zijn verhaal.

Zo vertelt hij over dat je als fotograaf “op tijd” moet zijn. Maar dan corrigeert hij zichzelf: “Nee, je moet te vroeg zijn, zodat je op tijd bent om de foto te maken”.

Zoals onderstaande foto, waarbij een oer-Hollands echtpaar hun geadopteerde zoon verwelkomt, die als militair terugkomt uit Uruzgan. Joost benadrukte dat dit echt een uniek moment was, waarbij hij zelfs toegaf dat er een klein foutje in zat: onbedoelde bewegingsonscherpte. Maar de kracht van het moment, doet dit foutje natuurlijk in het niets verdwijnen.

Op tijd zijn betekent ook dat je van te voren je instellingen (diafragma, sluitertijd, ISO) goed hebt. Als het juiste moment zich dan voordoet, hoef je bij wijze van spreken alleen maar je camera op te tillen en af te drukken. Dit kan alleen als je veel ervaring hebt.

En dat heeft Joost: Ruim 20 jaar is zijn opgebouwde kennis, netwerk en ‘street-wise’ manier van werken. Regelmatig schijnt de onderliggende boodschap dan ook door te dringen bij het publiek (bij mij in ieder geval wel): fotografie is hard werken, en vooral heel, heel veel oefenen!

Hier nogmaals de link naar het boek Goed Volk, door Joost van den Broek. Een aanrader voor liefhebbers van documentaire, en journalistieke fotografie!