Lightroom Basis – Importeren, Bewerken en Exporteren

Adobe Lightroom is een fotobewerkingsprogramma, met een leuke naamtwist op de ouderwetse darkroom, waar vroeger foto’s werden ontwikkeld. ‘Ontwikkelen’ doe je in dit programma ook, maar dan digitaal, achter je computer.

In deze korte videoserie behandel ik de Lightroom basis. En eerlijk gezegd is dat ook het enige wat ik gebruik. Je kunt uiteraard nog veel meer dingen in Lightroom, zoals HDR foto’s en panorama beelden maken. Maar ik hou het vaak bij basis aanpassingen. Als de foto al goed is, hoef je nog maar weinig fotobewerking te doen.

In Lightroom gebruik ik slechts drie stappen in mijn zogenaamde ‘workflow‘:

1. Importeren
2. Bewerken
3. Exporteren

Importeren is simpelweg het verplaatsen van je foto’s van je SD geheugenkaart naar je computer. Ook kun je dan meteen de naam van je bestanden aanpassen naar bijvoorbeeld “<evenementnaam>_<jjjj.mm.dd>_”, zodat ze goed geordend en overzichtelijk op je computer staan. Voor elke nieuwe shoot – in opdracht of vrij werk – maak ik een nieuwe Lightroom catalogus.

De volgende stap is het bewerken van je foto’s. Ook hier gebruik ik slechts enkele basisstappen, zoals lenscorrectie (om vertekening van bijvoorbeeld groothoeklenzen te corrigeren), verzadiging, helderheid en de kleurtintcurve. Meer dan dat gebruik ik niet, want ik ben een voorstander van less is more!

Tot slot stap 3, het exporteren van je foto’s. Je wilt je foto’s immers naar je klant sturen, of online plaatsen op je eigen website, Facebook of Instagram. Hier kun je eigenschappen zoals de afmetingen, het bestandstype en de grootte van je foto’s kiezen.

Tot zover deze korte inleiding in de basis van Lightroom. Waarschijnlijk is dit nog geen 5% van wat je met Lightroom allemaal kan, maar voor mij ruim voldoende. Mocht je vragen of opmerkingen hebben, let me know in een comment below, of stuur me een e-mail bericht naar kevin@snapshotdojo.nl

Zie ook:
Mijn Top 5 Dansfotografie Tips
Hoe Breng Je Variatie In Portretten