Look Up, Look Down

Als mensen kijken we recht naar voren. Ik denk ook dat we daarom geneigd zijn foto’s maken in ons directe blikveld, dit is een hoek van ongeveer 100 graden. De uitdaging is om jezelf te dwingen om in andere richtingen te kijken: omhoog, beneden, links, rechts, onder, op, naast enzovoorts! Als je dit doet, zal je standpunt interessanter worden.

Bovendien zul je ook nieuwe composities zien, en voorwerpen en details die je anders niet eens zouden opvallen. Afgelopen zomer kwam ik toevallig mijn tante en een vriendin van haar tegen toen ze een Utrechtse stadswandeling gingen maken. We kochten een lekker Italiaans ijsje op die hete zomerdag, en ik liep een stukje met ze mee.

We liepen langs de Oudegracht en plotseling merkte m’n tante op hoe mooi al die oude gebouwen en daken waren. “Oeps!”, dacht ik. Dat was namelijk de eerste keer dat ik bewust omhoog keek en de schitterende architectuur van Utrecht zag.

Als je in het buitenland bent, of op een nieuwe locatie, kijk je meestal automatisch al om je heen. Maar in een vertrouwde omgeving vergeet je dat een beetje. Dus als je er op uit bent om foto’s te maken, kijk eens rond….overal!