Nikon AF-D 50 mm F1.8 Lens Review

Als je een (nieuwe) lens kan kiezen voor je spiegelreflex camera, kies dan een 50 mm F1.8, of in ieder geval een vergelijkbare lichtsterke lens, met een vast brandpunt. Lichtsterk betekent een groot diafragma, zoals F1.8 – hoe kleiner het getal hoe groter de lensopening open kan.

Een vast brandpunt betekent dus géén zoomlens. Deze supergoede tip kreeg ik ooit van Bas Uterwijk, zodat je gedwongen wordt om zelf te bewegen om ‘in -en uit te zoomen’, en daardoor ook andere composities zult maken.

Ruim 1,5 jaar geleden werd er op Facebook een oproep geplaatst door Marius, voor een last minute photo shoot de volgende dag. Marius vormt samen met Tobias een acrobatenduo, genaamd Hand 2 Hand, en ze wilden graag nieuwe foto’s voor onder andere hun website.

Ik heb direct gereageerd en deze mogelijkheid gebruikt als excuus om dus een Nikon AF-D 50 mm F1.8 lens te kopen :). Deze is zeer betaalbaar Uiteraard zijn er vergelijkbare lenzen van de andere grote merken zoals Canon en Sony.


Het meest zichtbare effect van foto’s maken met een lichtsterke lens is de mooie onscherpte, waardoor je onderwerp goed naar voren komt. In het Japans noemt men dit bokeh. En misschien ken je wel de uitspraak Bokehlicious van gekke Hong Kong reporter Kai van DigitalRev. Hier zie je zijn top 5 redenen om een 50 mm lens te kopen:

Tot slot hieronder de foto’s die ik toen heb geschoten, voor de fun heb ik ook de foto eronder geplakt zoals ie uit de camera kwam – voor en na dus. Uiteraard heb ik ze bewerkt in Photoshop, waaronder de kleurverzadiging omlaag gebracht en (iets teveel) verscherpt.

Hier zie je Tobias:


En Marius: