Erwin Olaf – Own

Erwin Olaf. Naast Anton Corbijn, denk ik wel de meest (internationaal) bekende fotograaf van Nederland. Na mijn zeer toevallige ontmoeting met Erwin Olaf in de Universiteitsbibliotheek van de Universiteit Utrecht, ben ik uiteraard meer geinteresseerd geraakt in zijn werk. En vooral in het verkrijgen van zijn laatste boek, Own.

Erwin Olaf Own

Van de lieve Kerstman (lees: mijn zusje 😉) heb ik dit boek gekregen. Een indrukwekkend en bijzonder boek. Niet alleen qua formaat, maar ook vanwege de kunstwerken die er in staan.

Erwin Olaf Own

Toen ik voor het eerst deze blog wilde schrijven, dacht ik bij mezelf: “ik kijk dat boek even door, en schrijf binnen een half uurtje een blogpost”. Nou mooi niet dus. Het boek is zo dik, en zo uitgebreid, en de foto’s zijn zo bijzonder….dat het meer tijd kostte om een stuk te schrijven.

Erwin Olaf Own

Inmiddels heb ik rustig het boek bekeken, maar ik moet zeggen dat ik misschien alsnog deze blog te vroeg schrijf: Bijna elke foto blijft je aandacht trekken, of door de blik van de geportretteerde, of de ongelooflijke hoeveelheid details in de in scene gezette foto’s.

Erwin Olaf Own

Bovendien ontdek je elke keer nieuwe dingen. Zo besefte ik pas na een tijdje dat bovenstaande foto Lady Di moest voorstellen. Ik schrok er wel even van. Ook moet je niet gek opkijken van de sexueel expliciete fotoseries, zoals Chess Men, waar Erwin Olaf bekend mee is geworden.

Erwin Olaf Own

Achterin het boek staat een index met alle foto’s in het klein, de naam van de serie, de naam van de foto en het paginanummer, erg handig. Al met al is het boek een echte must have voor elke fotografie liefhebber: “You gotta own Own”. Een lust voor het oog.

Erwin Olaf Own