Portretfotografie Tips: Go With The Flow

Portretfotografie is een vorm van fotografie waar heel veel bij komt kijken: Licht, compositie, houding, blik en sfeer zijn de belangrijkste dingen die me te binnen schieten. Maar misschien wel het aller allerbelangrijkste is je klik met het model, en vooral het wederzijds vertrouwen. Ik gebruik even het woord ‘model’ en dat is in dit geval de persoon die voor jou model staat en poseert. Daarmee bedoel ik dus niet persé een fulltime professioneel model, maar dat kan natuurlijk wel.

Als dat een bekende van je is, dan kan dat vaak makkelijker zijn, omdat jullie elkaar al kennen en er dus al een soort van vertrouwensband is. Maar als je iemand fotografeert die je niet kent, een onbekende, kan dat bijvoorbeeld iets meer tijd kosten. Als fotograaf ben ik me vaak niet bewust dat iemand best zenuwachtig kan zijn voor een fotoshoot, helemaal als dat in een studio omgeving gebeurt, met de hele mikmak: achtergrondschermen, statieven, flitslampen enzovoorts. Tijdens een portretshoot van Renee, een paar dagen geleden, werd ik me met behulp van Renee daar weer bewust van.

Het is sowieso erg belangrijk om je model op zijn of haar gemak te stellenCreëer een relaxte sfeer door een achtergrondmuziekje te draaien en bied (natuurlijk) een drankje aan. Gebruik easy-going en toegankelijke muziek, zoals popmuziek – check bijvoorbeeld de populaire muziekzender 22tracks, dat ook als smartphone app beschikbaar is.

Vlak voordat Renee langs zou komen bij mijn thuisstudio wilde ik alvast wat apparatuur klaarzetten, zoals mijn flitslamp met grote softbox. Maar toen besefte ik dat dat ding best intimiderend zou kunnen zijn, je ziet op de foto hierboven hoe groot ie is! Dus ik besloot om daarmee te wachten. Bovendien heb ik altijd hulp nodig bij het ophangen en uitrollen van de grote papieren achtergrondrol…in je eentje gaat dat geheid mis 😉

Studioverlichtingshop algemeen 728x90

Renee gaf tijdens het opbouwen van de achtergrondrol aan dat het fijn was om daarmee bezig te zijn, zodat ze geen tijd had om zenuwachtig te worden 😉 Als je model op haar gemak is, dan is het ook veel makkelijker om aanwijzingen te geven, en kunnen jullie samen (!) een mooie foto maken.

Toen ze er eenmaal was namen we eerst even de tijd om bij te kletsen, we hadden elkaar al lang niet gezien. En hoe gek dat ook moge klinken, dat praten is echt het halve werk van de hele shoot! Daarbij probeerde ik te achterhalen wat zij mooi vond aan bepaalde foto’s, waarom, en hoe ze graag in beeld gebracht wilde worden.

Het is ook heel belangrijk om het als een samenwerking te zien, in plaats van dat jij in je eentje de foto maakt, vooral bij portretfotografie. Het moet tweerichtingsverkeer zijn, waarbij je model ook feedback geeft over de foto’s – laat daarom tussendoor ook de foto’s op je cameraschermpje zien! Vaak kun je dan aan de reactie van je model zien of de foto’s bevallen of niet.

Uit beleefdheid zeggen mensen vaak dat ze het mooi vinden, maar je kunt meestal aanvoelen dat ze eigenlijk het tegenovergestelde bedoelen. – en dat is niet erg. Het is een teken dat je moet doorgaan, en blijf dingen proberen! Experimenteer met ander licht, andere houdingen, en andere blikken. En ook andere camera instellingen. En als je het gevoel hebt dat je er even niet uitkomt, neem dan een kleine break, en zeg ook waarom. Open zijn is alleen maar goed!

Dit was ook het geval bij de portretshoot met Renee. De foto’s waren ok, maar er was nog geen foto waarvan we allebei zeiden: “Wow!” of “Ja, dit is ‘m!”. Op een gegeven moment besloot ik om even de flitser uit te doen, en met natuurlijk licht te werken. Dat gaf een hele zachte uitstraling bij Renee, maar ze had nog heel eventjes haar twijfels bij het zien van de foto.

Toen besloot ik om mijn 50 mm F1.4 lens te gebruiken (i.p.v. de 24-70 mm F2.8), waarbij je een hele mooie onscherpte krijgt: ik focuste op haar rechteroog, en je ziet dat er een heel mooi vloeiend verloop is naar onscherpte toe. We gingen even hierop door en binnen 5 minuten hadden we dé foto!


Samenvattende tips voor portretfotografie:
– Creëer een relaxte sfeer, draai een muziekje op de achtergrond
– Wees open, en benoem  je gevoel en wat je waarneemt
– Betrek je model bij het hele ‘proces
Go with the flow!