Twee Fotografietips uit Antwerpen

Voor de Fotoacademie opdracht Antwerpen, moesten we – je raadt het al – foto’s maken in AntwerpenWe konden als voorbereiding voor het project kiezen uit twee boeken:

De Komst van Joachim Stiller – Hubert Lampo
Het Dwaallicht – Willem Elschot

fotografietips uit Antwerpen
Beide verhalen spelen zich af in Antwerpen, en we mochten ieder een ‘element’ uit een van de boeken kiezen om te fotograferen en in beeld te brengen. Dit kon bijvoorbeeld de sfeer, de verhaallijn, een thema of iets anders zijn – mits in overleg met docent Peter Day.

Ik had gekozen voor de mysterieuze sfeer die De Komst van Joachim Stiller kenmerkt. Een interessant idee, maar wel erg uitdagend - want waar vind je zo’n sfeer, of sterker nog, hoe fotografeer je dat?!

De twee fotografietips die ik graag wil delen, zijn inzichten die ik kreeg tijdens dit project. De eerste is het belang van (voor) onderzoek. En de tweede tip is: fotografeer wat je leuk vindt.

1. ONDERZOEK
Vooral voor zo’n uitgebreid project als deze, waar tijd en planning belangrijk zijn, is het erg handig – zo niet essentieel – om van te voren onderzoek te doen. In dit geval ben ik twee weken geleden op een zondagmiddag naar Antwerpen gegaan om eventjes de stad te verkennen, en een eerste indruk te krijgen. Puur voor mezelf, om even vertrouwd te raken met de stad. Dit kan natuurlijk nooit in een paar uur, maar was voor mij genoeg om even te wennen.

Verder kun je ook een zogenaamd moodboard maken, eigenlijk een soort verzameling van beelden die de sfeer weergeven die jij wilt bereiken met je foto’s. Dit kan digitaal – bijvoorbeeld via Pinterest, maar ook met het ouderwetse knip en plakwerk. Ik was zelf geïnspireerd door de fotoserie van oud-student Ananda van der Pluijm: 12 Nights – Liège


2. FOTOGRAFEER WAT JE LEUK VINDT
Tijdens de eerste dag in Antwerpen – afgelopen zaterdag 5 april – was ik met enkele klasgenoten met de trein naar de stad gereisd. Na onze spullen te hebben gedropt in hun hotel, en ik in m’n Airbnb kamer, gingen we aan de slag. Ik had veel moeite om de sfeer te vinden en te fotograferen zoals ik wilde. Dit had zeker te maken met het feit dat ik vooral in en rond het centrum wandelde, waar het eigenlijk veel te modern is geworden.

Rond een uurtje of 1900 ging er een lampje branden: waarom ga ik niet doen wat ik leuk vind om te fotograferen? En dat was om de drie hoofdpersonen van het boek te casten op straat, en er een portret van te maken. Ik besloot om in ieder geval voor elk portret een rustige achtergrond te kiezen.
Dit heb ik dus gedaan en portretten gecombineerd met de sfeerbeelden die je hierboven kunt zien.

Hieronder nog even een video over deze twee fotografie tips! Vergeef me mijn slaperige hoofd - ik krijg het previewbeeld helaas niet veranderd!!! :P