Vrij Werk – Portret Cleberson


Voor dit portret van Cleberson (een voormalig teamgenoot van Brazilian Jiu Jitsu) had ik als uitgangspunt qua verlichting deze foto gebruikt, van UFC vechter Randy Couture (gemaakt door fotograaf Robert Seale)


Van Menno van de Fotoacademie enkele goede tips gekregen hoe ik deze lichtopstelling kon nabootsen. Dat doe je door eerst goed te kijken naar je voorbeeldfoto, en te bepalen waar het licht zoal vandaan komt. Je ziet dat er licht van achteren komt, waardoor het gezicht en lichaam van Randy Couture een randje licht krijgt.

Ook zie je dat er licht van voren komt. Dit is weerkaatst licht via de witte muur die achter mij stond. Uiteindelijk heb ik nog een extra lamp gebruikt die naar deze witte muur is gericht. Zie hier een deel van de lichtopstelling, exclusief de zojuist genoemde extra lamp. Verder zie je een wit schot van piepschuim, waardoor ik een deel van het licht tegenhoud – hierdoor is het linkerdeel van de zwarte achtergrond donkerder dan het deel rechtsals je goed kijkt.


Cleberson was erg geduldig en kon goed een bepaalde blik uitbeelden. Zo vroeg ik hem onder andere hoe hij zou staan en kijken als hij op de wedstrijdmat zou zijn, tegenover een andere vechter. Nou, zo dus! šŸ™‚