Wat is de Beste Camera? Waarom Fotografie op Autorijden lijkt.

Ruim 1,5 jaar werk ik nu bij Kamera-Express Utrecht, waar ik mensen advies geef over camera’s, lenzen en fotografie accessoires. Heel, heel af en toe is er een klant met de vraag: “Wat is de beste camera?” Meestal antwoord ik met een wedervraag: “Wat is de beste auto?”. Na een tijdje nadenken knikt de klant instemmend en begrijpt wat ik bedoel met mijn opmerking.

Net als bij autorijden, is het bij fotografie heel erg afhankelijk van wat je doel is. Wil je een trip maken door een bergachtig gebied, dan heb je weinig aan een Ferrari. Een Landrover is dan beter geschikt. En als je een insect wilt fotograferen, heb je niet zoveel aan een compactcamera. Dan heb je echt een spiegelreflex of systeemcamera nodig met een speciale macro lens. Overigens kun je het nog uitgebreider aanpakken, zoals Levon Biss deed voor zijn ongelooflijke en bijzondere project Microsculpture.

Maar vergeet niet dat je met alleen een camera er nog niet bent. Een heel groot deel van fotografie is namelijk je skill level. Sowieso heb je eerst een goede basis nodig voor fotografie, net als je rijbewijs. Dat is het begin, en daarna kun je je in van alles specialiseren. Ook hier maak ik graag een vergelijking met autorijden, Formule 1 racen om precies te zijn.

Als je in exact dezelfde auto mag racen tegen Max Verstappen…wie denk je dat er wint van jullie twee? Juist, Max. Het verschil? Vaardigheden en ervaring. En zo is het ook bij fotografie. Ik fotografeer zelf al ruim 7 (!) jaar met dezelfde camera, een Nikon D7000. Ik hoor je denken “Niet eens een fullframe??!” Maar, al zeg ik het zelf, mijn foto’s zijn wel ‘beter’ geworden. De afgelopen jaren heb ik veel ervaring opgedaan, en niet te vergeten heel veel geleerd op de Fotoacademie in Amsterdam.

Conclusie: De beste camera bestaat niet. Het is belangrijk om voor jezelf na te gaan waarvoor je het nodig hebt, en dat is bepalend voor welke camera het meest geschikt is.